לתרום לעץ כאן
נושאים בענף

המדריך הממש-לא-שלם לצרכנות רגועה ומתחשבת

אוסף אתרים מרשימת המועדפים שלי שמציעים אלטרנטיבות צרכנות רגועה, אתם מוזמנים להוסיף (בתגובות) עוד ועוד אתרים.

@ בנק הזמן - פרויקט קהילתי בו כל אחד יכול לתת ולכל אחד מגיע לקבל. הרעיון בבסיס הפרויקט הוא ש"זמן שווה זמן". שעה של נתינה בתחום מסוים, מזכה את הנותן בשעה של קבלה בתחום אחר, אותו הוא בוחר ממאגר היכולות שנצברו בקהילה: http://www.bankhazman.org.il

@ פרויקט אגורה – מערכת שיתוף חפצים: אתר בו תוכלו למצוא למי למסור את החפצים שכבר אינכם זקוקים להם ולמצוא את האדם שימסור לכם את החפץ שאתם כל כך רוצים: http://www.agora.co.il

@ קצת מידע על קהילות מחרוזת - העיקרון שלפיו פועלת הקהילה מבוסס על שיטת מסחר וחליפין מקומית הידועה בשם LETS - Local Exchange & Trading System:

http://www.bdidut.com/consume/lets-macrozet.htm

ועוד:

http://www.altnet.co.il/Index.asp?CategoryID=59&ArticleID=87

@ שוק חופשישי בירושלים: http://www.new-spirit.org.il/node/493

@ הברטריה – מושבה חופשית – אתר של קהילת פרדס חנה כרכור והסביבה

http://www.local-blog.co.il/home/?p=93

חוץ מהברטריה אפשר למצוא שם הרבה לוחות נוספים כמו יד שניה, טרמפים, שיתופי פעולה ועוד רעיונות שיוכלו לתת לכם השראה להקים אתר כזה ופעילויות כאלו בקהילה שלכם.

@ לוחות יד שניה:

http://www.yad2.co.il/Yad2/Yad2.php

http://www.homeless.co.il/yad2

@ תרומת בגדים – האתר של ויצו

http://www.wizo.org.il/htmls/ביגודיות-ויצו.aspx?c0=13880&bsp=13045

@ חנויות בגדים:

אשת חיל, טשרניחובסקי 3, תל אביב. 03-6201256

גולואז, שינקין 38 תל אביב.03-5252866

שתיים, שינקין 38 תל אביב. 03-6292887

אהבה שנייה, רש"י 17, תל אביב.

אדרת, בוגרשוב 53, תל אביב. 03-6203854

המחתרת, קינג ג'ורג' 16, תל אביב. 03-6204591

חנות ללא שם, טשרינחובסקי 10 תל אביב

אובססיה, שינקין 37, תל אביב. 03-5286475

נונה, רח' אחד העם 51/א. תל אביב 03-6291310

צ'אי בוטיק - זרחין 3 א"ת רעננה 7467321 09

@ פורושיקי – שיטה יפנית מסורתית בה פיסת בד רבועה הופכת בעזרת כמה קשרים פשוטים לתיקים או עטיפות מתנה רב פעמיים. – מקסים!

מקבץ סרטונים המראים כיצד לעשות זאת:

http://www.youtube.com/results?search_query=furoshiki&search_type=

@ מוצרי סחר הוגן:

http://www.greenaction.org.il/fair.php

@ הגינה האורגנית –מידע רב וטוב המיועד לאנשים המעוניינים להקים גינה אורגנית לגידול ירקות, פירות ועשבי תבלין לצריכה אישית.

http://www.groworganic.info/

@ שיתוף הסעות – CARPOOL:

סע סע - http://www.saa-saa.co.il

וגם - http://www.carpoolworld.com

@ מצגת מקסימה שמסבירה על חיים ברי קיימא וטיפים פשוטים למעבר לחיים כאלה

http://www.naturalstep.ca/documents/HouseholdGuidebook_EVersion.pdf

@ אקו-ויקי – מקום מפגש אינטרנטי בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה

מומלץ לחפש את הערך "תרבות הצריכה" ולקרוא.

http://ecowiki.org.il

@ מאמר המסביר את מדד טביעת הרגל האקולוגית

http://www.bdidut.com/ee/etinger.htm

@ המהפכה התעשייתית הבאה – מאמר מרתק המציע גישה חדשה הבאה לפתור את הבעיות שיוצרת התעשייה במקום רק להקטין אותם.

http://www.bdidut.com/ee/indst-rev.htm

@ סרטון המספר באופן פשוט על הרגלי הצריכה שלנו בעולם המערבי ולמה הם חייבים להשתנות

http://www.storyofstuff.com/

@ אתר המספק בין השאר מידע על צבעים לא רעילים לשימוש ביתי ואם ממש רוצים גם מתכונים להכנת צבע על בסיס קמח בבית

http://www.motherearthnews.com/Green-Homes/2003-10-01/Less-Toxic-Paint.aspx

@ הוצאת ספרים אקולוגית – הספרים מודפסים על 100% נייר ממוחזר ונועדו לתת לקהל הקוראים כלים מעשים ופשוטים לדרך חיים סביבתית, נקייה מפסולת וזיהום.

http://www.yaarbooks.com/

@ סנונית מיחזור – אתר המציע איסוף ומיחזור של מוצרי אלקטרוניקה. פסולת אלקטרונית מהווה אחד ממוקדי הזיהום העיקריים בישראל.

http://www.snunit-recycling.com/

מצד אחד דה וינצ'י – מצד שני רשימת מכולת

לפני חודשיים התחלתי ללמוד תכנון פרמקלצ'ר ונזקקתי למחברת חדשה לכבוד הקורס. מחברות, פנקסים, דפים, וכמעט כל דבר שעשוי מנייר – תמיד היו חולשה שלי – (נוסף לאהבתי לקופסאות שכבר סיפרתי עליה בפוסט קודם). הכיף שבכניסה לחנות למוצרי כתיבה ושיטוט אינסופי בין המדפים בבחינת ההיצע הרב כבר לא נראה לי כל כך כיף ואפילו די מיותר, וכך החלטתי להכין לי מחברת בעצמי. הדבר הראשון לו נזקקתי היו ניירות. ובכן, לאחר 4 שנים בהם הייתי סטודנטית, דפים על גבי דפים עם סיכומים וחומר כתוב לא היו חסרים לי. לאחר מבט חטוף בקלסרים שעל המדף שלפתי את קלסר הדפים העבה של תולדות האמנות, מצאתי קליפסים משרדיים ישנים שפעם שימשו אותי כמתלה לתמונות ושארית מיריעת שעם שתשמש כבסיס אחורי למחברת. וכך – הרכבתי לי מחברת לתפארת, שבין דפיה מסתתרים מצד אחד ציוריהם של ליאונרדו דה וינצ'י, טינטורטו וטיציאן ומצדה השני מילות פרמקלצ'ר יפות המובילות למעשים אקולוגיים יפים לא פחות.

אחרי שהכנתי את המחברת וראיתי כי טוב, המשכתי להכין לעצמי ולחברי פנקסים – גם הם מנייר משומש. מצאתי בזבל קופסא ענקית ובה המון שקיות נייר חומות חדשות ונקיות עם תוית המעידה על כך שהיו אמורות להתמלא בקמח אורגני ומשום מה לא התמלאו והושלכו הפחה. אספתי את השקיות האלו והן משמשות אותי כבסיס לפנקס.

ובכן, הוראות ההכנה לפנקס מניירות משומשים הוא כזה: לוקחים כמה דפי A4, חותכים לשלושה שלישים ומסדרים בערימה אחת. פורמט הפנקס הוא שליש מנייר A4, כך שאין כלל בלאי ובזבוז של נייר בהכנת הפנקס. אני חותכת אותם עם סכין חיתוך, אך למי שאין אפשר להשתמש בשיטה הטובה והישנה של חיתוך עם סרגל. מצמידים לגב חבילת הדפים דף או קרטון קשיח יותר (אני השתמשתי בשקיות הקמח) ותופסים הכל מלמעלה עם קליפס משרדי. תודות לקליפס החכם והפשוט ניתן תמיד להוסיף עוד ניירות לפנקס ואף להשתמש בו כמתלה.

וכשדפיו של הפנקס מתמלאים ברשימות, תזכורות, הגיגים ושירבוטים – אני מוציאה אותם מן הפנקס, מרטיבה אותם במים ומוסיפה אותם לערימת הקומפוסט שלי – כדי שיום אחד, הם יוכלו להזין עץ חדש ואולי, בעוד כמה שנים, בין ענפיו ועליו, תלחש הרוח מילים על קמח אורגני ולאונרדו דה וינצ'י.

בתחתית העלה תוכלו למצוא גלריית תמונות המראה, שלב אחרי שלב, את הכנת הפנקס

שתי מסיבות וערימה

אז החלטתי שאני רוצה לעשות קומפוסט ופתאום נהייתה מזה מסיבה שלמה.

שלחתי מיילים לכל החברים, הזמנתי את המשפחה ופירסמנו את המסיבה באתר. תמר (דודתי ושכנתי היקרה) ואני התחלנו להפריד את הזבל שלנו כבר שבוע לפני, הכנו כיבוד ושתיה, פרסנו מחצלות בחצר, התלבשנו יפה ו...

חוץ מכמה חברים מ"עץ בעיר" וההורים שלי – אף אחד לא בא.

עמדתי לי ככה, בחצר, והרגשתי כמו ילדה שאבא ואמא ערכו לה מסיבת יומולדת ואף חבר לא מופיע.

באותו הזמן, נערכה ברחוב הרב קוק הסמוך מסיבת רחוב שניגנה מוזיקה מפוקפקת בווליום גבוה.

חיכינו וחיכינו, המוזיקה מהרב קוק לא השתפרה ואנשים חדשים לא הגיעו אז החלטנו להתחיל. וכך עמדנו, אני בבגדי השבת שלי, אבא, אמא, תמר וקומץ חברים (שכולם כבר יודעים איך עושים קומפוסט) וניסינו מבעד לצלילי "ג'וני ג'וני קאם הום" לשמוע את תמי מסבירה למה ואיך מקימים ערימה חדשה.

וכך, בחברה מצומצמת אך חמימה, בנינו את ערימת הקומפוסט של תמר ושלי. חפרנו בור קטן, סידרנו יפה את הענפים בצורת שתי וערב – בכדי ליצור ניקוז ואוורור בתחתית הערימה, השלכנו אחר כבוד את שאריות המזון שאספנו בשבוע האחרון וכיסינו בעשבים יבשים ועלי אקליפטוסים שאספתי בקיבוץ. והנה – נולדה לה הערימה.

ודווקא אז, כשסיימנו לבנות את הערימה, התחילו לזלוג לחצר אנשים, חברות וחברים, אנשים שעברו ברחוב וראו אנשים עושים משהו מוזר בחצר ובאו לראות מה קורה ופתאום נהיה מעניין. התיישבנו ליד הערימה עם בירות והעוגיות המעולות שאבא הכין והתחלנו לדבר על קומפוסט, למה ולמי זה טוב. חברה שלי תהתה האם ישנה דרך אחרת להעלמת הזבל? איך עם כל הטכנולוגיה המתקדמת שיש היום עוד לא המציאו פתרון מזהיר לבעיה הזו? זה לא קצת דקדנטי לעשות בימינו ערימת קש בחצר?... אני קפצתי על ההזדמנות ופצחתי בנאום חוצב להבות בשבחי הקומפוסט והטבע שעולה על כל טכנולוגיה שנוכל לפתח, ו"מעלים" את הזבל בצורה פלאית וחכמה. היה מעניין, לשמוע מה אנשים חושבים, לראות איך הם חווים את הרעיון הזה, של מעגל האוכל-זבל-אוכל, מעגל שכל כך מופרע ע"י החיים האורבניים-מודרניים-מתועשים שלנו.

המוזיקה ברב קוק השתפרה עם הזמן וכך גם המסיבה הקטנה שלנו, שהייתה מוזרה באופן חינני ומרענן.

מאז, תמר ואני מקפידות לטמון בחיק הערימה את הזבל האורגני שלנו, ובכל בוקר כשאני יוצאת מהבית, אני מציצה בערימה, בודקת מה שלומה, האם באו זבובים? (לא!) האם היא מתחממת? (כן) ונהנית לראות אותה גדלה וצומחת.

על פינגווין שבור כנף והצעד הראשון לחיים אקולוגיים

תמיד אהבתי קופסאות. קופסאות נעליים, קופסאות פח, קופסאות עץ, כלי קיבול יפים כאלה, שנפתחים ונסגרים ויכולים להכיל בתוכם כל מיני דברים. כשהייתי ילדה, הייתה לי מתחת למיטה מזוודת קרטון, כזאת שקיבלנו בה פעם ממתקים של "עלית" כשי לחגים. ובתוכה – פתיתי קלקר ושערות נייר המגינים על רכושי החשוב ביותר. המזוודה הייתה מונחת מתחת למיטתי, והייתי מוכנה לכך שאם אצטרך, מאיזושהיא סיבה, לעזוב מהר מהר – הדברים החשובים באמת כבר ארוזים ומוכנים. ומה הכילה אותה קופסאת קרטון? נר ורוד בצורת לב, שנתן לי סבי זכרונו לברכה, פינגווין קטן שבור-כנף מפימו, שהכין עבורי הילד שאהבתי מהשכבה מעלי, תמונה של נועה ושלי מחייכות ליד שיח הבוגונוויליה וכמה חתולי חרסינה מאוסף חתולי החרסינה שלי. וזהו. אלו היו חפצי החשובים ביותר.

והיום? כמה חפצים יש לי היום? לפני שנה, כשעברתי דירה בפעם המי-יודע-כמה מאז שעברתי לתל אביב התבוננתי סביבי וראיתי ארגזים על גבי ארגזים של חפצים ודברים ואני בסך הכל עירית אחת. כמה חפצים אני צריכה?

אני מוצאת את עצמי עסוקה לא מעט בזמן האחרון בנושא הצורך בחפצים: מה אני צריכה? כמה אני צריכה? למה אני צריכה את כל זה?

הצעד הראשון לחיים אקולוגיים יותר בכל מה שקשור לצריכה הוא הפחתה במקור. פחות. לקנות פחות, לזרוק פחות, לזהם פחות.

אני מציעה לעצמי ולכל אחד שמוכן לחשוב על זה – להתבונן קצת בעצמו, באופן בו הוא בוחר את בחירותיו: מה גורם לי לקנות משהו? מה אני קונה? איך אני קונה? על מה אני מסתכלת? איך המוצר ארוז? מה הוא מכיל? מה הוא מבטיח לי? האם בכלל אני צריכה את זה? האם אני מוכנה לוותר על זה ? האם זה בכלל ויתור?

אפשר לעשות עם עצמנו ניסוי – במשך שבוע, כשהולכים ברחוב – לנסות לראות עוד דברים מלבד חלונות הראווה ומרכולתן. להרים את הראש – לראות את האנשים, את הבתים, את העצים, את השמים.

לצאת מהבית בלי ארנק, שלא תהיה האפשרות לקנות משהו כל הזמן. פשוט לנוע ממקום למקום כאדם ולא כצרכן פוטנציאלי. ושוב – להתבונן ולהתבונן. ההתבוננות בעצמנו היא המפתח להבנה איך אנחנו מתנהגים, ולפעמים היא מביאה אתה את ההבנה למה אנחנו מתנהגים ככה ולבסוף את היכולת לעשות שינוי אם אנו רוצים בכך.

העלה הראשון מתחיל במסיבת זבל

שלום כולם. בעלה הראשון שלי בחרתי להראות לכם את המייל ששלחתי אתמול לחברים שלי, בו הזמנתי אותם למסיבת הקומפוסט שתיערך אצלי בעוד שבועיים במסגרת שירות "קומפוסט עד הבית" של עץ בעיר. המייל מספר קצת עלי וקצת על מסיבת הקומפוסט. כולכם מוזמנים!

שלום חברי היקרים

אני מתארת לעצמי שרובכם יודעים, אבל אספר זאת שוב בכל זאת

חזרתי לא מזמן מהודו עם הרגשה שאני רוצה לשנות קצת את דרך החיים שלי, לעשות פחות או יותר את אותם הדברים, רק עם קצת יותר מודעות ושינויים שנובעים מהבנה של מעשיי והשלכותיהם על חיי ועל חיי אחרים

ההבנה המרכזית היא שחשובה לי הסביבה בה אני ואתם - האנשים שאני אוהבת - חיים ובעתיד גם הילדים והנכדים שלנו

וכך, לאט לאט, אני עושה צעדים קטנים שמשנים

חלקכם כבר ראיתם את בקבוקי הזכוכית היפים בהם אני שותה מים , שהחליפו את בקבוקי הפלסטיק וניר יכול, לצערו, להעיד שאני קונה הרבה פחות "דברים" וגם מציקה לו שלא יקנה כי אולי לא ממש צריך את זה

דרך שיטוט לילי באינטרנט וחיפוש ערכים בגוגל כמו אקולוגיה, בר קיימא, ועוד מילים יפות וחדשות שלמדתי גיליתי את "עץ בעיר", אתר העוסק באקולוגיה עירונית ומעודד שיתוף ידע ופעילויות בנושאי אקולוגיה בכלל ואקולוגיה עירונית בפרט. באתר כותבים כל מיני אנשים שעוסקים בדרכם שלהם באספקטים שונים של אקולוגיה: קומפוסט, גינון אקולוגי, אוכל אורגני, קוסמטיקה טבעית, אנרגיה חלופית, אמנות מפסולת ועוד

אחת מהפעילויות היא הסברה, הלכה למעשה, בנושא הקומפוסט - למה זה כל כך חשוב וכל כך קל

ואני רוצה גם!

ובכן, הקדמה חוצבת להבות זו הייתה הקרקע להזמנה

למסיבת הקומפוסט הראשונה של עץ בעיר שתתארח אצלי ב"גינה" בגאולה 10 בתל אביב, ביום שישי ה- 4 לאפריל, (עוד שבועיים) בשעה 15:00

יהיו שם תמי ועודד מ"עץ בעיר" מקמפסטים ותיקים, שיסבירו ויראו לי ולכם איך בדיוק בונים ומתפעלים ערימת קומפוסט

אז תביאו את הזבל האורגני שלכם וגם שתיה וכיבוד אם בא לכם

ותבואו

יהיה כיף ומקורי

תודו שעוד לא הוזמנתם למסיבת זבל....

להתראות

עירית

עץבעיר, עסק חברתי לאקולוגיה עירונית, ביאליק 25 דירה 8 תל אביב, 03-525-4196