לתרום לעץ כאן
  ‎ דף בית > אָיְרוּקָה >‏ סדנת מים אפורים ב"חווה ואדם" במודיעין
נושאים בענף

17/07/09
סדנת מים אפורים ב"חווה ואדם" במודיעין

ביום שישי לפני שבועיים היה לי הכבוד להשתתף בסדנת מים אפורים בחווה האקולוגית "חווה ואדם" במודיעין. שמעתי רבות על היתרונות וראיתי מים אפורים (אצל תמי בעץבעיר) ואף תיאורטית למדתי איך עושים זאת בביתו של יהונתן תפוחי.אך איכשהו, הקמת מערכות מים נראתה לי סיפור מסובך, כך שהסדנה באה לי בדיוק בזמן.

לנסיעה לחווה ואדם הצטרפה אלי בחורה צעירה, שהתברר כדרך אגב שהיא (בזמנה החופשי :) טייסת ומאוד עסוקה בלראות, איך אפשר להטמיע את הנושא הסביבתי בצבא ובטייסת שלה.זה היה מרגש לראות אותה שהיא כביכול אשת צבא קשוחה (ממש לא :) שגדלה בחוגי סיור/חברה להגנת הטבע רוצה להשפיע במעגל הקרוב והרחוק שלה.

הגענו באיחור אלגנטי (זה אני), התמונה שנפרשה בפנינו הייתה קבוצה גדולה של נשים, גברים, צעירים ומבוגרים (תחת עץ ענק ומרשים) שמקשיבים בשקיקה לראובן ולגלעד. התחלנו, ראובן וגלעד הסבירו כי הפתרון למחסור במים (כמו כל דבר) הוא הפחתה במקור. בהמשך, הם נתנו מספר טיפים לחסכון במים: התקנת חסכם, פתיחת הסיפון והעמדת דלי מתחתיו, כשמתקלחים איסוף מי "ההמתנה" עד שהמים מתחממים ושמירתם בדלי, שירותי קומפוסט (בכל בית בישראל, אינשאללה).

גלעד וראובן התמקדו ביום זה בשני נושאים: 1. איסוף מי גשמים. גיליתי שזה נושא יחסית פשוט, שלא מיושם בשל איסור של המדינה, שיש האומרים כי הוא נובע מחשש מזיהום מי השתיה ומכך, שהמדינה רוצה שנשלם עבור המים ולא נצרוך אותם בחינם. גלעד הסביר כי מי גשמים נחשבים למים "רכים" ללא אבנית ומינרלים.

2. מערכת מים אפורים. אחת ההפתעות הגדולות והחשובות עבורי הייתה הדגשתו החוזרת של גלעד, אודות הסכנה והנזקים שיש בשימוש במים אפורים. על פניו, "כולה" מים בשימוש חוזר ,אך בדקדוק זה יכול להיות אסון, היות וזה מצע גידול למיני בקטריות. הדגשה זו הייתה חשובה עבורי, כי פעמים, נראה לי שאנשי הסביבה (בהם אני) קצת מקלים ראש בעניינים הללו.

כעת, עברנו לסיור מודרך בחווה (שהיא מקום מאוד קסום ועושה חשק להתנדב שם לפרק זמן, מה שאפשרי ונראה לי חוויה מאתגרת), ביקרנו באגני היקוות וטיהור. גיליתי שהאגן הוא פתרון מקסים. באגן יש מגוון צמחים ובקטריות (תמונה של האגן מצורפת מטה) עם זאת, הבעייתיות בפתרון זה: רמת ההתאיידות הגבוהה של המים, הפתרון דורש שטח גדול , מצריך שימוש בתשתיות שעלותן גבוהה (לדג' חצץ). אלו משתנים שמאוד חשוב לדעת אותם, טרם קופצים למים.

במהלך הסיור, הוסבר כי המושג "סבון אקולוגי" הוא סבון עם מרכיב חומר פעיל, שהוא יחסית נמוך, כלומר עדיין יש בו נזק מסוים ולכן הוצע: להשתמש בנוזל כביסה במקום ב אבקה להשתמש בסבון שעשוי מסודה קאוסטית שהיא חלופה לניטרטים בחומרי הניקוי שמלאים במלחים.

הקסם הגדול, גולת הכותרת של הסיור, היה מבחינתי מערכת המים האפורים שהסתיימה בבור קומפוסט שבו נשתלה תאנה. איך לא אני וקומפוסט, חתן וכלה. יש לי מחשבות לחופה ייחודית בערימה :). למעשה, נקודת הפתיחה של המערכת היא בכיור, המים יורדים למיכל צהוב מחורר, בתוכו יושב דלי מחורר ומעליו רשת ומעט גזם. כל האבטחות הללו, מאיטות את החומר האורגני, וממשיכות לבור, שמולא בגזם, הקומפוסט מתווסף באופן טבעי ובסוף, גדלה לה, לתפארת מדינת ישראל, תאנה מדהימה. הייתם מאמינים שהיא כ"כ צעירה? (כמדומני בת שנה וחצי או שנתיים). אחת לפרק זמן מוסיפים גזם מחודש, כך שהמעגל נסגר.

היו עוד הרבה דברים, קטנים וגדולים שלא ציינתי, היריעה קצרה מלתאר, אך יצאתי נפעמת.

התחושה הזו, שיש כ"כ הרבה אנשים שמתעניינים, ששואלים, שחוקרים, שלא רוצים להפסיד מילה מדבריהם של ראובן וגלעד ולא כי "זה יופיע בבחינה".

הפשטות בה גלעד וראובן הסבירו את הדברים, העובדה שניתן ליישם זאת, מצד שני להבין, שזה סיפור מאוד רגיש, מורכב, שדורש הרבה התייחסות, זה לא "שגר ושכח".

תודה לכם גלעד וראובן

נ.ב

למי שזה לא ברור, אתם חייבים לבקר בחווה ואדם ולפגוש את החברה של צבעון ויפה שעה אחת קודם.

איה

Share/Bookmark

תגובות

עץבעיר, עסק חברתי לאקולוגיה עירונית, ביאליק 25 דירה 8 תל אביב, 03-525-4196