לתרום לעץ כאן
  ‎ דף בית > אָיְרוּקָה >‏ צרכנות רגועה
נושאים בענף

no image

03/09/09
צרכנות רגועה

כל היום אנחנו חשופים למיליון מסרים גלויים וסמויים שאומרים לנו איך להראות, מה ללבוש, איך להריח, מה לטעום, איך יראה האוכל שלנו ועוד. המרחב הציבורי שלנו מופקע מאיתנו ברחובות, בכבישים, בשדרות. אותם פרסומאים לא ממש שואלים אותנו איזה שלטי חוצות נרצה או לא נרצה לראות, או האם הפרסומת של שמפו פינוק (על שדרות בגין ליד הקריה) או של דפי זהב, לטעמנו או מציקה לנו? הפרסום הנ"ל יוצר מצב בו אנו צורכים בגלל ענקי השיווק (קבלו ח"ח) ולא בשל צורך קיומי.

סוגייה זו של תרבות הצריכה מתחברת לסוגיית הרכישה הרגשית, קרה לכם שרכשתם פריט (נעל/ספר/מכשיר חשמלי) שהייתם משוכנעים כי הוא הדבר הכי חשוב/אופנתי/פרקטי ואחרי שחזרתם הביתה עלתה בכם התהייה בשקט (ובלב כמובן, כי מי רוצה להודות שהוא בזבז כרגע את מיטב כספו?) למה לעזאזל קניתי את זה? על מה חשבתי כשקניתי את זה? המוצר שרכשתם יושב כאבן שאין לה הופכין.

או לחלופין, קניתם מוצר בזיל הזול: "מבצע סופני" ואחרי פרק זמן קצרצר של שבועיים עד חודש הוא התפרק לחתיכות גדולות/קטנות? גם לי זה קרה, לפני כתקופה קניתי עגלת סבתות אמיתית (כולל סבתא בעגלה J) לשוק. כולי נפעמת מהרכישה החדשה, יצאתי אל השוק וכמאמר השיר "אצא לי השוקה, תרנגול קטן אקנה לי"... חזרתי שמחה וטובת לב. בדרך מצאתי עצמי נסרכת עם עגלה שהגלגל שלה בורח כל הזמן, סיטואציה מעצבנת לכל הדעות. למרות זאת, החלטתי לנסות להחליף רק את הגלגל. החיפוש אחר גלגל חלופי, הוא סיפור בפני עצמו. מוכרי העגלות צחקו בפני כאשר שאלתי אותם האם יש להם למכירה גלגל להחלפה. אך לאחר מסע הייסורים מצאתי חנות לכלי בית ובה התאהבתי בשני גלגלים עגולים. במהלך הקנייה, התלבטתי האם לקנות גלגלים או עגלה והחלטתי באומץ לב ובגבורה J שלא. שבוע לאחר מכן יצאתי לקניות ושוב הגלגל יוצא ממקומו וזהו. מה התברר? שמיסב הגלגל המדובר נשחק ואין מנוס, חייבים לקנות עגלה חדשה, איך לא? הסיטואציה הזו התחברה לי כמו כפפה לילד לסרט "סיפורם של הדברים" אפשר למצוא אותו ב-green TV הסרטון הראשון, (וגם עם תרגום לעברית). אל-תחמיצו!! הסרט עוסק בתרבות הצריכה הקווית של העולם המערבי. בסרט הוצג הנתון הבא: בארה"ב (כנראה שגם בשאר העולם) מייצרים מראש מוצרים שאורך חייהם אינו עולה על מחצית השנה, כך שנוכל להמשיך לצרוך. מה דעתכם? מרגיז! מרתיח! ומעורר מחשבה. עם זאת, אני ואתם לא נפסיק לקנות, ברור לי שאנחנו זקוקים למוצרים שונים וזה בסדר.

ישנן כמה אפשריות להתמודד עם האתגר הזה. ראשית- מודעות. התבוננו על הרגלי הקנייה שלכם, מתי הם קורים? האם זה קשור למצב רגשי מסוים? (עצבניים/מתוחים/שמחים/מיואשים) האם זה קורה לפעמים ממקום של חסך רגשי? (הוא זרק אותי ולכן אני רוצה להרגיש טוב). שנית, צרפתי את חמשת ה-R שהם מעיין כללי יסוד להתמודדות מעשית עם רכישה של מוצרים:

Refuse (סירוב): נסו לחשוב על כל מתנות "הקלוץ" (מתקן לעטים/לדפים), מתנות חינם שקבלתם מכל מיני חברות מסחריות שיושבות בבוידעם.

Reduce(הפחתה): אתם הולכים לעשות קניות (סופר/בגדים/נעליים) נסו לשים באופן קבוע בתיק, שקית בד. נסו להימנע מאריזות שאין בהן צורך.

Reuse (שימוש חוזר): למשל שימוש בקופסאות זכוכית של חרדל/דבש לתבלינים.

Repair (תיקון): כן, לפעמים זה פשוט יותר לקנות מכשיר חשמלי חדש, במקום לתקן את המקולקל, אבל לא תמיד.

ואחרון חביב נסע לת"א Recycle (מיחזור): עשיית קומפוסט, קניית מוצרי יד שניה, לא כל דבר אבל בגדים/תכשיטים/נעליים יכול להיות נהדר. אחת מהדוגמאות היא חנות "שתיים" למוצרי יד שניה, שמעבר היותה מוסד שנקינאי מפותח וממותג, בעלות העסק גם עושות ציונות ומפגינות עשייה סביבתית-חברתית לתפארת מדינת ישראל. בעלות העסק, מפעילות בדרום מפעל המעסיק אנשים עם צרכים מיוחדים ההופכים ציפיות לתיקי בד רב פעמיים.

לסיום, כשאתם זקוקים לפריט כזה או אחר, שווה שתשקיעו במוצר שילווה אתכם זמן רב. כמו כן, חשוב שתדעו, שמוצר שנמכר במחיר זול הוא כנראה גם לא איכותי וגם כנראה שניצלו הרבה אנשים עד אשר הוא הגיע לידנו.

Share/Bookmark

תגובות

עץבעיר, עסק חברתי לאקולוגיה עירונית, ביאליק 25 דירה 8 תל אביב, 03-525-4196