לתרום לעץ כאן
  ‎ דף בית > אקולוגיה והקוד הפתוח >‏ דלת המשרד פתוחה לרווחת הכל
נושאים בענף

13/06/10
דלת המשרד פתוחה לרווחת הכל

עם התחדשות הענף, מספר אסף שוחמי על תוכנות משרד וההתפתחות שלהן בעלה ראשון:

ד"ר נו-נו-נו, או: איך הפסקתי לפחד והתחלתי לאהוב את הקוד הפתוח.

“400 ש"ח נוספים ? על אופיס ? עם 3 רשיונות ? מה, כמו עם הספרים – 4 ב100 ?”

לפני כשנתיים, התקדמתי בעולם ורכשתי מחשב נייד (להלן: לפטופ). פרט לענייני סוללה, הוא משרת אותי היטב. חסכתי המון נייר לעולם בזכותו, אך קצת פחות מזה – חשמל וחום.

הוא עלה 4300 ש"ח – במונחים של אז, זה היה בשבילי כמו משכורת של חודש. תמיד אהבתי מחשבים והשתדלתי להיות מעורב, אך מאז שהלפטופ אצלי, אני מעורב ממש אישית.

כסטודנט, אני זקוק לחבילת תוכנות משרד. למרות כל מה שניתן לחשוב – קיימות רבות כאלו. הדומיננטית מכולן – Microsoft Office – שולטת באופן בלתי מעורער, למעשה, בחיים שלנו – כמעט אי אפשר לברוח ממנה. אפילו בעברית אומרים – 'וורד' – ולא מעבד תמלילים (Word Processor). זו תוצאה של אינטגרציה מלאה עם מערכת ההפעלה הדומיננטית (גם היא, כידוע, של מיקרוסופט) לאורך שנים, וכמובן גם לא מעט יח"צ.

הכל טוב ויפה, אך יש בעיה – היא עולה המון כסף. כמובן, יש לה תצורות שונות עם מחירים בהתאם, אך הטווח הוא בין 400 ש"ח – קחו אוויר – ל2500 ש"ח ! המחיר האחרון רלוונטי בעיקר למוסדות ועסקים, אך אם מישהו רוצה גירסה מלאה (פחות או יותר) של התוכנה, יאלץ לשלם כ1000 ש"ח פחות או יותר. זה אומר רבע משכר המינימום (נכון לסגירת הפוסט – כ3850 ש"ח).

בשנים האחרונות חל שינוי קריטי במצב זה, בעיקר בגלל שני גורמים. האחד הוא Google Docs – חבילת המשרד החינמית של גוגל, שעובדת באינטגרציה מלאה עם Gmail, שירות הדואל הפופולרי שלהם. היתרון הגדול שלה (ויש שיאמרו שזה גם החסרון) הוא שהיא כולה אונליין – היא לא מחייבת מחשב ומאפשרת לעבוד מכל מקום (ומצריכה חיבור לאינטרנט). בגלל זה, היא לא מתחרה בזו של מיקרוסופט וגם לא תחליפית לה, אבל מסוגלת לבוא במקומה לא פעם ולא פעמיים.

השני הוא הקוד הפתוח. על התרומות של השיטה לעולם נכתבו מילים למכביר. היא גם תרמה לא מעט לעולם חבילות המשרד. רק אזכיר שהשיטה עובדת במודל עסקי הפוך מזה של מיקרוסופט: חברות הקוד הפתוח מחלקות את התוכנה בחינם ותומכות בתשלום, כאשר מיקרוסופט מוכרת את התוכנה בתשלום ותומכת בחינם. כאן נכנס גורם נוסף לתמונה: המשתמשים – קוד התוכנה הפתוח למשתמשים מאפשר להם למעשה "לעבוד" עבור החברות המפתחות ללא כסף, לרווחת הכל. וזה אומר להצביע על בעיות, לתקן, להציע הצעות ולעזור בתמיכה. ולמה זה טוב ? התשובה פשוטה – בעיות נפתרות באמת ובזמן !

OpenOffice.org (להלן: OOo) היא תוכנה כזו – חבילת משרד שפותחה ע"י חברת "סאן מיקרוסיסטמס", ומהווה תחליף לחבילה של מיקרוסופט – היא עובדת על כל מערכת הפעלה והשפות, יש בה תוכנות תואמות לאלו שמספקת החבילה של מיקרוסופט (שמסוגלות לעבוד בתיאום כמעט מלא עמן) והיא מחולקת, כאמור, חינם. גירסה ישראלית שלה מפותחת במימון אגף החשב הכללי של משרד האוצר (!), אם כי בדשדוש רב.

החששות שעלו בי כשהחלטתי לוותר על שירותיה של מיקרוסופט מוצדקים – כמעט כולם, כמעט ללא יוצא מן הכלל, משתמשים בתוכנה שלהם. החלטתי לנסות. בהתחלה עבדתי עליה במקביל ל'אופיס'. התוכנה אינטואיטיבית, פשוטה יחסית לשימוש (וגם נראית מאוד כמו "מיקרוסופט וורד" הישן). כשראיתי שהיא מסוגלת לשמור קבצים בפורמט 'דוק', עברתי להשתמש בה לגמרי. כשראיתי ש'אופיס 2007' מסוגלת לפתוח את "פורמט הבית" של OOo, נסתם הגולל.

אז היו לי 400 ש"ח נוספים, תוכנה טובה, קלילה וחזקה. הפוסט הזה נכתב בעזרתה. למעשה, כל האתר הזה נכתב בעזרתה. בהמשך, אספר לכם על עוד תוכנות פתוחות ששווה להתנסות בהן ולו רק כדי להתפתח – אקולוגיה תופסת חזק גם במחשבים.

Share/Bookmark

תגובות

comment

הי גם אני כתבתי על קוד פתוח ואקולוגיה
http://organicgeek.co.il/myblog/אותו-...

עץבעיר, עסק חברתי לאקולוגיה עירונית, ביאליק 25 דירה 8 תל אביב, 03-525-4196