נושאים בענף |
19/06/10
העירייה מעודדת קומפוסטציה בניינית
עיקרי התוכנית העירונית והנוהל העירוני
כחלק ממהפכת המיחזור ברמה הארצית להקמת מתקני מיחזור מהמתקדמים ביותר בעולם, איגוד ערים דן לתברואה עומד להקים באתר חירייה מפעל RDF, אליו תובל האשפה יבשה והאשפה הרטובה במשאיות, בהובלה נפרדת.
על כן המשימה של עיריית תל-אביב– יפו בשלב הראשון היא להרחיב בהדרגה את מספר התושבים המוכנים להפריד בין אשפה רטובה ויבשה בביתם באמצעות תהליך מקדים של חינוך והסברה, כדי ליצור מאסה קריטית לשלב ההובלה הנפרדת.
התוכנית תכלול שני מסלולים המשלימים זה את זה:
1. הפרדת פסולת יבשה ורטובה בבניינים משותפים המעוניינים להשתתף בתוכנית העירונית: זהו המסלול של בניינים משותפים המוכנים להצטרף לתוכנית לרכישת קומפוסטרים מסובסדים ולקבל ליווי בתפעולם. מסלול זה יכלול מכירה מסובסדת של קומפוסטרים לבניינים משותפים וליווי צמוד מטעם העירייה, כדי להבטיח אחוז גבוה של הצלחה בהפרדה ובהרחבה מתמדת של מספר התושבים המפרידים.
2. הפרדת פסולת יבשה ורטובה במוסדות ציבור: הצבת קומפוסטרים במוסדות ציבור או במרחב הציבורי המעוניינים בכך. מסלול זה יכלול הצבת קומפוסטרים במוסדות ציבור או בקרבתם, לצרכי הקהילה. מסלול זה מציע פיתרון זמני עד להפעלת השלב השני גם לאלה, שהבניין שלהם אינו מצטרף לתוכנית והם בכל זאת מעוניינים להפריד את הפסולת הרטובה שלהם מהיבשה.
התוכנית העירונית של קומפוסטציה בבניינים משותפים
העירייה תלווה באופן שוטף ואינטנסיבי הן את מסלול הבניינים המשותפים והן את מסלול מוסדות הציבור ותספק הדרכה וייעוץ ככל הנדרש, ותעמוד בקשר שוטף ויזום איתם. בתוכנית ישתתפו בניינים משותפים ומוסדות ציבור, שיבקשו להצטרף לתוכנית ויתחייבו למלא את דרישות היסוד שיפורטו להלן.
הרשות לאיכות הסביבה מרכזת את התוכנית ומספקת הדרכה ייעוץ ושיתוף הציבור להקמת קהילת "קומפוסטאים" בעיר. הרשות מספקת ריכוז אדמיניסטרטיבי מול נציגי הבניינים הרוכשים את הקומפוסטר והדרכה מקצועית לתפעול הקומפוסטר.
אגף התברואה אחראית להובלת התהליך מבחינת התשתיות, כולל הוצאת מכרז לרכישה וחלוקה של הקומפוסטרים ואספקתם.
אגף שפ"ע ואגף רבעים ושכונות יהיו שותפים בתוכנית. העירייה תספק רסק גזם לתפעול הקומפוסטר ותשקול הקמה של נקודות חלוקה שכונתיות.
נוהל רכישה ולחלוקה של הקומפוסטרים
העירייה היא גורם תומך ומלווה את התהליך. האחריות להפרדת האשפה ולתפעול הקומפוסטר בבניין המשותף חלה על דייריו. הנהלת המוסד הציבורי אחראי לקומפוסטר הציבורי.
העירייה תרכוש במרוכז קומפוסטרים לחלוקה לדיירי הבניינים המשותפים, שיבקשו להצטרף לתוכנית ואלה ירכשו את הקומפוסטרים מהעירייה בעלות מסובסדת של 30% ממחירם. אגף התברואה יציב קומפוסטר במוסדות הציבור שיסכימו להיכנס לתוכנית, אשר ישמש אותם וגם את הקהילה.
הקומפוסטר יהיה בבעלות הדיירים ובאחריותם. הקומפוסטר הציבורי יהיה בבעלות העירייה.
הגבייה תתבצע באופן הבא (הפרטים אינם סופיים ועשויים להשתנות בהתאם לפרטי המכרז):
האחראי מטעם הבניין יקבל מאחראית הפרויקט חן דיאמנט את מסמך ההחתמה של וועד הבית ואת שובר התשלום (לפי גודל הקומפוסטר המתאים לבניין שלו). האחראי מטעם הבניין ישלם את התשלום בבנק וישלח העתק לחן. בהתאם לכך, חן תודיע לחברה שזכתה בהתקשרות לספק את הקומפוסטר לבניין. עותק התשלום המקורי ישמש כעדות לספק. לאחר התשלום, התושב יציג את השובר החתום לספק, על מנת לקבל את המכל.
אחריות הבניין ודייריו:
כל בניין בו גרים מספר דיירים, יהיה רשאי להיכנס לתוכנית ולרכוש קומפוסטר מסובסד בהתאם לתנאים הבאים:
1. אישור לרכישת קומפוסטר מחייב את חתימת חברי וועד הבית וכן חתימה של לפחות 70 אחוז מדיירי הבניין (לא סופי, יוחלט יחד עם הקבוצה בהמשך) אשר מביעים הסכמה חתומה להציב קומפוסטר בתחומי הבניין.
2. הקומפוסטר יוצב בתחום בניין המגורים, והמוסד הציבורי או המרחב השייך להם וחל איסור להציב אותו על המדרכה. במידה ויש מקום מתאים ברשות הרבים, מיקום זה יאושר על-ידי אגף שפ"ע בעירייה.
3. דיירי הבניין יחליטו היכן למקם את הקומפוסטר בתחומי הבניין, ואם נדרש, יקבלו ייעוץ למיקומו מהמדריכה לקומפוסטציה: לימור בייגל.
4. מינוי אחראי הקומפוסטר בבניין, אשר מתחייב לבדוק באופן שוטף ולטפל כנדרש בקומפוסטר, וכן יקיים קשר שוטף עם המדריכה העירונית לימור בייגל.
5. הבניין אחראי לאחסן רסק גזם בכלי אצירה או בערימה לתפעול הקומפוסטר בתחומו. הרסק יסופק על-ידי העירייה, באזורים מרכזיים בשכונות. מוסדות ציבור יקבלו מהעירייה כלי אצירה וציוד לטיפול בגזם. מוסדות אלה אחראים לשמור על תקינות הציוד.
6. תפקיד אחראי הקומפוסטר בבניין:
• לעמוד בקשר שוטף עם אחראית הפרויקט:המדריכה לקומפוסטציה: לימור בייגל.
• להחתים את התושבים ולנהל את רכישת הקומפוסטר: קבלת שובר התשלום מחן דיאמנט, לשלם בבנק ולהבטיח ארגון האספקה באמצעות הקבלה בהנחיית חן דיאמנט.
• לתאם הדרכה לקומפוסטר מול לימור בייגל.
• ארגון רסק גזם לבניין בכלי אצירה, שיעמוד ליד הקומפוסטר.
• לשמש כתובת לדיירי הבניין (למידע ולתלונות) ואיש קשר לעיריה לצורך ליווי ומעקב.
• אם נדרש, לפנות לרכזת לעזרה בפעילות הסברתית לרתימת דיירי הבניין.
שלבי התקדמות בתחום הלוגיסטי
רכישת הקומפוסטר ושאר הכלים בסיוע העירייה.
מיקום הקומפוסטר בייעוץ ובתאום עם העירייה (אופציונלי)
הצבת מיכל לאחסון רסק הגזם (בסמוך לקומפוסטר)
אחסון כלי עבודה נדרשים לטיפול בפסולת ובקומפוסט
הצבת פח קטן לאשפה רגילה (בשביל השקיות)
הצבת שילוט
רכישת כלים לטיפול בחומר האורגני (רצוי לאחסן במקום נעול)
תאום אספקת רסק גזם מהעירייה עם רכזת הקומפוסטציה העירונית
שלבי התקדמות בתהליך ההסברה בסיוע העירייה:
רתימת וועד הבניין להצטרף לפרויקט ארגון חתימה של הוועד ו-70% מהדיירים. באחריות היוזם בבניין ובסיוע העירייה – אם יידרש.
בחינת הבקשה החתומה לעירייה להצטרף לתוכנית ואישור הבניין להצטרף לתוכנית
הסברה לדיירים: הדבקת הנחיות על לוח המודעות, ישיבת דיירים ו/או מדלת לדלת הסבר על הפרויקט, הדגמת האיסוף הביתי, חלוקת דפי הסברה ועוד, בתאום עם
מדריך הקומפוסטציה של העירייה יקיים קשר שוטף עם האחראי מטעם הבניין: דייר/איש תחזוקה/גנן המתאם מול רכז הפרויקט העירוני ותכנון המיקום של הקומפוסטר וכלי העזר שלו.
שילוב בתיה"ס, גני הילדים, תנועות הנוער והמרכזים הקהילתיים בפעילות ההסברתית
תוכנית פרסום עירונית בשילוב הדובר
ארגון ימי שיא בקהילה להעצמת תהליך ההפרדה
הקמת קהילת קומפוסטאים עירונית כקבוצה חברתית
תגובות
סרטון שצילמנו, איך מרכיבים קומפוסטר של עיריית תל אביב.
http://www.youtube.com/watch?v=BTy04D...