לתרום לעץ כאן
  ‎ דף בית > עשי זאת בעצמך >‏ השימוש בחיידקים מועילים למיחזור אשפה
נושאים בענף

06/03/11
השימוש בחיידקים מועילים למיחזור אשפה

אז לאט לאט אנחנו מבינים שהכל תלוי בחיידקים - אלו הקטנטנים שלא רואים בעיניים, אלו שיושבים בבסיס פירמידת המזון שלנו על פני האדמה הזו (ואת חשיבות של "בסיס" כולנו מבינים), אלו שבלעדיהם כלל לא הייתה מתחילה להיווצר האטמוספירה על פני כדור הארץ לפני 3.5 מיליארד שנה; אז איך אלו משפיעים על הקומפוסט שלנו?

ישנן מספר דרכים מוכרות למיחזור אשפה אורגנית - ערימת הקומפוסט ה"מסורתית", קומפוסט התולעים וכעת גם מתחילה להשתלב האפשרות במיחזור אשפה אורגנית בצורה לא-אווירנית (אנאירובית) בדלי אטום במטבח בדירה בעיר - על זה אפרט מעט בהמשך.

ערימת קומפוסט אנחנו כבר יודעים לבנות. ואם לא - אולי זה הזמן להעשיר את הידע שלנו ולהעמיק את ההרמוניה שלנו עם אמא אדמה. היא תודה לנו על כל גרם של חומר אורגני שנשיב לה על מנת שזו תמישך לקיים את חיינו.

פירוק האשפה בערימה נעשה על ידי תהליך ביולוגי מורכב - מקרואורגניזמים, מיקרואורגניזמים, חרקים ועוד - כל אחד מאלו משתתף בתהליך הפירוק בשלב הנכון לו/ה ומסייע לנו ליצור דשן עשיר ומזין לאדמה ולגידולים אותם נגדל בה אח"כ. על מנת לתחזק ערימת קומפוסט סטנדרטית יש צורך במעט נסיון. זו אינה משימה יותר מידי קשה, אך למי שרק מתחיל - כדאי אולי גם להתלוות למישהו ותיק למשך כמה חודשים - לראות איך הערימה מתנהגת ואיך צריך לנהוג בה עם כל אחד מהדברים שיעלו. לעיתים הקומפוסט יבש מידי, לעיתים רטוב מידי, לעיתים מדיף ריחות רעים וכדומה. לעיתים הוא חם ולעיתים הוא קר - צריך פשוט לדעת מה לעשות בכל מקרה...

בכל נישה אקולוגית קיים מאזן של מיקרואורגניזמים. תמיד נרצה שהמאזן יהיה לטובת אלו הטובים - תומכי החיים וההתחדשות. לא נרצה שה"רעים" ישלטו - כי אלו מעודדי מחלות, רקבונות וכדומה. לא תמיד יש לנו שליטה על מה קורה בערימה שלנו מבחינה זו. אנו עורמים את האשפה בשכבות עם חומר יבש ונותנים לפירוק להתחיל מעצמו - נותנים לחיידקים שנמצאים באזור להגיע ולהתחיל את התהליך. לעיתים הדבר יוצא משליטה - לא משנה מה נעשה, הרקבון מתחיל לנבור בערימה וזה מלווה בפליטת אמוניה ומתאן, בתשטיפים רעילים המחלחלים לאדמה ומזהמים את מי התהום וגם מלווה באורחים בלתי קרואים - הג'וקים. כל אלו ניזונים מרקבון. אם לה היה לנו רקבון בקומפוסט הם פשוט לא היו מגיעים.

רקבון אפשר למנוע על ידי הקפדה על כיסי אוויר בתוך הערימה (חומר יבש) וכן על הפיכתה בתדירות הרצויה (למי שדוגל בהפיכת הערימה). כמו כן צריך לא לשים יותר מידי חומר עשיר בחנקן (חומר עתיר חלבון - כמו שיירים מן החי). ערימה רוויית מים היא ערימה חנוקה - גם בה יתחיל הרקבון.

פתרון אפשרי הוא הוספה של תרביות מועילות לערימת הקומפוסט שלנו. EM ר"ת של Effective Microorganisms הינה טכנולוגיה שפותחה ביפן לפני 30 שנה על ידי פרופסור יפני שהתמחה במיקרוביולוגיה של האדמה. במרוצת השנים הפך פרופסר טירואו היגה לחלוץ בעל שם עולמי בתחום ולאורח כבוד של שרים וראשי ממשלות ברחבי העולם. הפיתוח שלו מכיל חיידקים טובים הפעילים בצורה יוצאת דופן דווקא בסביבה שהיא לא-אווירנית. אלו מונעים רקבון ולכן גם מונעים את כל מה שזה מביא אחריו. EM מגיע בתור תמיסת בסיס שנקראת EM-1. ממנה מכינים תכשירים שונים בצורה פשוטה ביותר וביתית. שני התכשירים השכיחים הם EM- אקטיבי ו EM-בוקאשי. הבוקאשי נראה כמו נסורת ומורכב מסובין חיטה מותסס. התמיסה האקטיבית הינה נוזלית. את הבוקאשי ניתן להוסיף לערימת הקומפוסט - על השאריות הטריות ולאחר מכן לכסות בחומר יבש. אין צורך בהרבה - בוזקים כמו מלח, כחופן ל2-3 ליטרים של אשפה. כשרוצים לשטוף את פח האשפה ניתן לעשות זאת עם התמיסה הנוזלית. זו תנקה את הדלי ותשאיר אותו עשיר בתרביות חיוביות שאף ימשיכו להיות פעילות אחר כך. את הנוזל אפשר לשפוך לערימת הקומפוסט גם. במידה וערימת הקומפוסט יבשה, ניתן ללחלח אותה עם תמיסה אקטיבית מדוללת פי-500 במים. במידה והערימה במצב גרוע ושורצת כל מיני יצורים ומדיפה ריחות רעים - ניתן לשפוך לתוכה תמיסה אקטיבית מדוללת פי-10 במים. צריך לשפוך הרבה על מנת להגמיע את הערימה. הוספה של מספיק חיידקים טובים תיצור מהפך והמאזן ישתנה לטובתנו.

למי שברשותו כמויות גדולות של אשפה אורגנית בבת אחת - בשנה האחרונה קיימתי מספר ניסויים בקנה מידה גדול (עשרות קו"בים של אשפה אורגנית) עם עמותת "ארץ כרמל" של עמיעד לפידות. מילותיו האחרונות לפני כשבועיים כשנפגשנו היו "החומר שלך עובד פיקס...". הוספת 2 ליטר מהתמיסה האקטיבית בדילול פי-10 במים (על מנת ללחלח את החומר האורגני באופן מספק) ל-1 קו"ב של אשפה (1 מטר מעוקב) וערבוב מנעו ריחות רעים וגם את תלונות השכנים. הוספה של כמות גדולה יותר של התמיסה תאיץ את הפירוק. 8 ליטרים ל-1 קו"ב יאיצו את התהליך פי 2-3. כמובן, שגם בכמות המינימלית שהוזכרה, הקומפוסט שנקבל יהיה משובח+ עשיר בחומר אורגני זמין ביותר לצמח וכן גם עשיר במיקרואורגניזמים מועילים.

ומה לגבי הקומפוסט בעיר, במטבח בדירה?

זהו תהליך המתחלק לשני חלקים - יצירת התחמיץ וההבשלה. את התחמיץ יוצרים בדלי אטום עם מסננת וברז בתחתיתו ושלב ההבשלה יתבצע כחודש לאחר מכן בגינה קהילתית סמוכה או בקומפוסטר. באמצעות שיטה זו ניתן לקבל דשן משובח תוך 3 חודשים ואף פחות. תמי מעץבעיר עובדת עם הדליים הללו כבר מספר חודשים בשביעות רצון רבה ואייל מעץביער החל ללמד על השיטה בקורסי הקומפוסט אותם הוא מעביר. היתרון הגדול של שיטה זו בהשוואה לפתרונות המיחזור שמתרחשים כיום בארץ (הפרדה) הוא שבצורה זו ניתן לפנות את התחמיץ מהבתים אחת לשבועיים (כי הוא במכלים סגורים ובגלל התרביות המועילות לא יהיה בו רקבון) במקום 2-3 פעמים בשבוע בפחים המיועדים לאשפה הרטובה. אפשר לקרוא עוד על השיטה באתר EM הישראלי בעמוד הבא:

http://www.emisrael.co.il/bokashi_home_bucket.html

במידה ותרצו להתנסות בקומפוסט קל יותר, פשוט ומהיר - תוכלו לרכוש את התכשירים המוכנים לשימוש בעץבעיר. שאלו אותם על EM-אקטיבי ו EM-בוקאשי. בנוסף תוכלו לשאול אותם גם על מים חיים ועל הקשר של אלו לחיידקים טובים.

בברכת קומפוסט שופע וריחות טבע מענגים,

אשר

Share/Bookmark

תגובות

comment

שאלה: עשיתי קומפוסט עם תערובת חיידקים וסובין ב2 דליים כשבדלי הפנימי יש חורים. שמתי לסירוגין אשפה אורגנית ואת התערובת ואחכ נתתי לזה לעמוד שבועיים. היום כשפתחתי את הדלי היה ריח לא טוב אפילו מסריח, וכן התחתית היתה מלאהבנוזלים גם בדלי הפנימי אך שמתי את החומר בעציצים וכיסיתי באדמה
איפה טעיתי בתודה ואנא שלחו לי את התשובה למייל.

-- מירי, 02/09/11
עץבעיר, עסק חברתי לאקולוגיה עירונית, ביאליק 25 דירה 8 תל אביב, 03-525-4196