לתרום לעץ כאן
  ‎ דף בית > אורגניק גיק >‏ זה מה שעושים עם ג'וקים...
נושאים בענף

13/04/11
זה מה שעושים עם ג'וקים...

הפוסט הזה הוא פוסט המשך לפוסט האחרון שפרסמתי שבו דובר על ג'וקים. ניסינו להבין מה אפשר לעשות עם המטרד הזה שיוצא לעתים קרובות מדי מפרופורציה. אז למדנו קצת את הג'וקים, איך הם חיים מה הם אוהבים ושונאים, והבנו שהדברות כימיות ואפילו טבעיות הן בעלות השפעות לוואי חזקות (ולפעמים אפילו עוזרות לג'וקים!).

ההדברה הטובה ביותר מבחינתנו תהיה ע"י עידוד אויבים ומתחרים טבעיים. מה שקראתי ועניין אותי זה שישנם סוגים של צרעות שהורגות ג'וקים ומטילות בתוכם את הביצים שלהן (מטורף לא?) וכל צרעה כזאת צריכה להרוג כמה מאות ג'וקים על מנת להטיל את כל ביציה. שזה אומר ש-7 צרעות כאלה ויש לכם משהו יותר טוב מ-K700.

יש אפילו צרעה שנקראת hatchet wasp, שבתרגום ישיר זה אומר צרעת גרזן, והיא מטילה את ביציה בתוך אסופות ביצים של ג'וקים ומונעת בעצם את קיומם של עשרות מקקים בכל הטלה. כתוצאה מכך היא נחשבת לאויב היעיל ביותר של הג'וקים כיוון שהיא מונעת את בקיעתן של אותן ביצים רבות.

מכיוון שלא מצאתי שום תיעוד על הצרעה הזאת מאתרים בישראל ואפילו שם מסודר בעברית אין לה, הנחתי שהיא לא מרבה לבקר באיזורינו, או שהיא נדחקה כבר מהאיזורים העירוניים או שהיא נפוצה יותר באיזורים אחרים של העולם.

ובכל זאת, מה מציעה הפרמקלצ'ר? מה מספרים שם על כל נושא הג'וקים? הרי כל המגוון הזה שאני מקיים בגינה לא אמור לספק גם כן אויבים טבעיים לג'וקים? וזה שלא השתמשתי בחומרי הדברה לא אמור לשרת אותי במובן הזה? אז האמת שהתשובה הגיעה בסופו של דבר, כי בזמן שגילגלתי בראש את הרעיון לפוסט הזה גיליתי שבמנורה בשירותים יש צרעת גרזן גרזנונית ביותר, אמנם היא כבר ז"ל, אבל אתם יודעים מה, אני בטוח שהיא הייתה אחלה כשהייתה בחיים.

ועכשיו אחרי שעשינו (בפוסט הקודם) קצת know your pest. הנה קצת מסקנות חיוניות מהמחקר שעשיתי באינטרנט.

אז ראשית כל יש לשמור על סדר ונקיון בייחוד במקומות חשוכים ולחים. נסו לצמצם את החללים והחרכים במקומות אלו ולאוורר ולאורר אותם ככל שאפשר, השתמשו קופסאות אטומות אם אפשר.

שנית, נאטום חורים בין ארוניות מטבח המשמשים לצינורות ולחוטים, ארובות, צינורות דוד ומזגן, רווחים מתחת לדלתות חיצוניות. בדגש על מקומות חשוכים ולחים כמו מתחת לאמבטיה.

ולבסוף נקפיד כמובן להמנע מהשארת אוכל במקומות חשופים. את האשפה הרטובה זרקו לקומפוסט, הקפידו לסגור פחים, במטבח או בגינה, ונקו את הכלים המלוכלכים מיד אחרי הארוחה.

הימנעו מריסוס כלשהו ע"מ לאפשר תחרות ואויבים טבעיים לג'וקים, שהרי מכיוון שהג'וקים אחרונים להיפגע מהריסוס, הריסוס נותן להם יתרון על פני חרקים אחרים.

גיליתי שחלק גדול מהמסקנות האלו ניתן למצוא באתר המשרד להגנת הסביבה, אז כבוד להם כי חשבתי שהם מיד ירוצו להשתמש ברעלים. על זה אומר ביל מוליסון "שלמרות שבעיות העולם הופכות למורכבות יותר ויותר, הפתרונות נשארים פשוטים עד להביך".

ולגבי התהיה שהייתה לי, אם לכל ייצור יש ערך, מהו ערכם של הג'וקים? באינטרנט לא מצאתי ולו את התירוץ הפשוט ביותר לקיומם של הג'וקים, מסתבר שאפילו היפים שביפי הנפש לא ישימו את עצמם בקו החזית של הגנה על תדמית הג'וקים בעולם. אז אני חוזר לאותה קריקטורה (בפוסט הקודם) ושואל את עצמי… יש כל כך הרבה ג'וקים שמתקיימים בזכות מקומות חשוכים ולחים, צינורות ביוב ופחים בלתי סגורים. אם כך, אולי תפקידם של הג'וקים, באמת כמו האיש המאוס בקריקטורה, להזכיר לנו כיצד אנחנו לא אמורים להתנהג.

בסדר פסח השנה אני מקווה להתפנות לסידור ונקיון אקולוגיים של הבית והגינה. ובכל אופן אני מאחל לכם שיהיה חג שמח מלא שעות איכות עם החברים והמשפחה.




תוכלו לבקר בבלוג שלי אורגניק גיק תל-אביב.

Share/Bookmark

תגובות

עץבעיר, עסק חברתי לאקולוגיה עירונית, ביאליק 25 דירה 8 תל אביב, 03-525-4196