נושאים בענף |
24/08/07
האורחים המתחשבים שלנו
תכירו את ערן רוזן, חקלאי אורגני ממושב נטעים שליד חוף פלמחים. ערן מגדל את גידוליו האורגניים בשיטה של גן-ירק. הוא מדשן באמצעות קומפוסט בלבד, מתמודד עם מזיקים באמצעים טבעיים בלבד, ומחלק את יבולו עם עשרות לקוחותיו בשיטת הסלים. השמועה אומרת שסל שלו זה ממש חגיגה. הלקוחות של ערן מפוזרים מראשון לציון ועד רעננה ורמת השרון. הוא כמובן מכסה בדרך גם את תל אביב. יהיה נחמד לשאול את ערן את כל השאלות שמטרידות אותנו בקשר לחקלאות אורגנית ובקשר לזו התעשייתית, לא? יש סיכוי שעוד חקלאים ייצטרפו אלינו.
תכירו את זהר צמח. זהר הוא יועץ בריאות הוליסטית ואחד המשתתפים הפעילים באקו-יוגה. הוא גם מייסד מרכז Alok Holistic Health בניו יורק וקבוצת המופעים הרוחניים הבינלאומית Body Temple. זהר ידבר איתנו על הפוליטיקה של האוכל. תחשבו על הפוסטר של "ארבע קבוצות המזון"... איך הוא בדיוק הפך ל"פרמידת המזון"? לזהר יש כמה רעיונות... בשיחה קצרה וקלילה נחשוף את מאחורי הקלעים של ממשלות וארגונים המחליטים עבור הציבור מה הוא יאכל. נכיר את המושגים "מזון שלם" ו"מזון ראשוני". אפשר לקרוא עוד על זהר ופועלו באתר שלו.
תכירו את אבי לוי מפעולה ירוקה, שמוביל את "סחה", יוזמת הסחר ההוגן בארץ, וגם הקים יחד עם חברים את הקו-אופ התל אביבי. דמות ערה חברתית וסביבתית לכל הדעות. אבי ידבר איתנו על משמעות הסחר ההוגן בארץ ועל היתרונות שבהתארגנות קו-אופרטבית, וגם יציע את מוצרי סחר הוגן, שמן זית, דבשה (ממממ) וקפה, למכירה.
גם מאשה תבוא, זו שמאחורי העוגות של הבר בסלון מזל. העוגות והעוגיות של מאשה עשויות אך ורק מחומרים טבעיים וטובים, והיא נוהגת שלא להטריד אף בעל חיים ואפילו לא לגזול דבש. פרוסת עוגה תעלה 5 שקלים ואפשר יהיה לשוחח עם האופה על השקפת עולמה, טעמיה ומטעמיה.
ולבסוף אני, תמי, אשוחח על אקולוגיה עירונית עם דגש על תזונה כמובן. אביא איתי כמה טעימות ודוגמאות ואשתף מנסיוני והשקפתי בעניין הקשר שבין הבחירות התזונתיות שלנו, הבריאות שלנו והבריאות של הסביבה.
בין לבין, נסו לתפוש את יונתן צוקרמן שיביא איתו דבש מהכוורת המשפחתית, וגם את יריב ספקטור שמייבא שקיות מתכלות וכדומה פתרונות ירוקים (ניתן לו מקום של כבוד במפגש שיוקדש לקומפוסט...)
תגובות
משהו על סחר הוגן - חומר למחשה ואתגר
כעקרון אני תומך ברעיון של סחר הוגן - "פחות רווח למתווכים ויותר לחקלאים ולצרכנים" אלא שכמעט תמיד מוצרי סחר הוגן יקרים יותר (או לפחות באותו המחיר בדיוק) כמו המתחרה המוביל.
לדעתי כצרכן זהו סחר לא הוגן - החקלאי מרוויח הון על חשבוני (הרי הטענה היא שרוב הכסף הולך למתווך והחקלאי לא מקבל כלום) אם הסחר הוגן אז הוא צריך לשתף אותי הצרכן ברווחים ולהוזיל את מחירו.
יש לזכור - סחר הוגן מטיבו מאפשר הוזלת עלויות רצינית (למשל פרסום, מיתוג, הוצאות מטה ושיווק) לכן הוא צריך הליטיב עם הצרכן.
עכשיו כשאני כצרכן צריך לבחור בין מוצר של, נאמר... "נסטלה" למוצר של סחר הוגן מעט יקר יותר, תמיד אבחר בנסטלה (וכאמור נסטלה היא רק דוגמה למותג) וזאת מכמה סיבות: 1. את המוצר של נסטלה אני מכיר ויודע מה הוא שווה (יש לי ערובה לאיכות).
2. הוא יותר זול.
3.היותו מותג מבטיחה לי (כמובן שלכאורה...) איכות ופיקוח.
4. אני בעד תרומה חברתית אבל לא בעד שחקלאי (או יצרן...) ינצל אותי במקום שמתווכים יינצלו את שנינו.