לתרום לעץ כאן
נושאים בענף

קבלו ח"ח - חיטה וחמנית

יוזמה בת ארבע מתחדשת: אותו רעיון, להגיע מלב אל לב בעזרת מה שמלבלב.

הזרעים נבטו, ואנו מוכנים לצאת אל החוצות, לפגוש את האנשים וּלחלק את הכוסות החד-פַעֲמיות, שקיבלו חיים חדשים (זמן רב-פַעֲמיוּת...).

הפעם אנו פועלים במספר מוקדים...

איך להנביט נבטים ירוקים

כבר כתבנו, איך להנביט נבטוטים וגם חמניות. הפעם תורם של הנבטים הארוכים והירוקים.

יש שיטות רבות לכך ואף מתקנים מיוחדים, המוצעים לִמכירה. אֲתאר כאן את השיטה שלי, שאינה מצריכה מתקן מיוחד והיא פשוטה למדי.

גינון גרילה

מפגשים מאורגנים אינם מתקיימים כיום בתל אביב (בחיפה בהחלט כן). הפעילות מתמקדת כעת בגינה הקהילתית בתחנה המרכזית הישנה, שם נפגשים בִימי ראשון בחמש. לִפרטים אייל,eyal@citytree.net 03-5254196 || בנייד- 052-3588350.

כמו-כן, אנו ממליצים על פעילות אישית וּקבוצתית ספונטנית.'''

גינון גרילה משלב אהבה, אקולוגיה ופעולה עירונית, כדברי אייל, כשאתם הולכים ברחוב, שימו לב כמה אדמה לא מנוצלת יש סביבכם, גם בלב העיר! דמיינו את הדרך אל הסינמטק, כשהיא מלאה בהפתעות אכילות, את הדרך לים רצופה בחמניות, או את הדודה המופתעת לגלות, שצמחה לה נענע מתחת לברז המטפטף... כל-כך להפוך חלום זה לִמציאות.

כאן תוּכלו לקרוא עוד כמה מלות רקע מאת אייל אנגלמאיר.

on the facebook

בָמֶה כדאי להצטייד?

קומפוסט - על מה ולמה

מה זה קומפוסט? בשביל מה זה טוב בעצם? איפה שומעים על זה יותר?

השימוש בחיידקים מועילים למיחזור אשפה

אז לאט לאט אנחנו מבינים שהכל תלוי בחיידקים - אלו הקטנטנים שלא רואים בעיניים, אלו שיושבים בבסיס פירמידת המזון שלנו על פני האדמה הזו (ואת חשיבות של "בסיס" כולנו מבינים), אלו שבלעדיהם כלל לא הייתה מתחילה להיווצר האטמוספירה על פני כדור הארץ לפני 3.5 מיליארד שנה; אז איך אלו משפיעים על הקומפוסט שלנו?

ערימת קומפוסט

ערימת קומפוסט היא הדרך הקלאסית לעשות קומפוסט. הרעיון פשוט: זורקים וּמכסים. מחקים את הטבע, שבו חומר אורגני מסוגים שונים מצטבר על האדמה והופך לרקבּובית. רקבּובית, אגב, היא מלה מהתלמוד, שמשמעותה בימינו היא התהליך הטבעי הנ"ל. בימים אלה שוקדת האקדמיה ללשון העברית על מלה עברית ל"קומפוסט", שהוא הטכנולוגיה של בני אדם למחזור אשפה אורגנית, טכנולוגיה נאותה, כזוֹ, הפועלת בהרמוניה עם הטבע.

אז איך עושים זאת?

כל אחד יכול להנביט, בצנצנות, במיטפח!

כבר מזמן אני מבטיחה לכתוב כאן על "שיטת ההנבטה שלי". היא לא באמת שלי, למדתי אותה ממירה גיל מאופק חדש, והיא מופיעה בספרים על אוכל טבעונאי. בכל מקרה, היום נתקלתי במאמר חמוד חמוד של אופק שלגמרי עושה את העבודה. איזה כיף! התמונות ברורות כרגיל אצל אופק, המילים פשוטות ומעוררות חשק (גם כן כרגיל). מי צריך יותר מזה? תיהנו!

רוצים לראות איך זה עובד פה בתל אביב? איך אפשר לגדל את הפרוטאין שלכם בעצמיכם, אורגני, בזול ובקלות? בואו לדירה האקולוגית שלנו, הסלון פתוח לכיכר ביאליק כל יום שישי בין 10 ו 2. תמיד יש איזה צנצנת או חמש בשלבים שונים של נביטה, ויש גם טעימות! גם הפסקת האוכל שלנו בימי חמישי היא הזדמנות מצויינת להתנסות באכילת נבטוטים טעימים, ולמעמיקים אני מציעה סדנאות בתיאום אישי.

להפריד פסולת של ישוב, ולא רק את שלך

מזה שלושה חודשים מקבלים תושבי סביון דבר תורה בנוגע למה שיש להם בפח האשפה. אם תסתובבו שם ותרימו מכסה של פח ירוק, תמצאו אותו עמוס באריזות, מיכלים ופלסטיקים, ולצידו פח חום בשאר ירקות וכל טוב אורגני. הפרדת אשפה במקור לשני זרמים - יבש רטוב? כן וכן, כך נכון.

קולונחוי, הצמח המרפא

קולונחוי הוא סוּקוּלֶנְט ולא סתם סוקולנט, אלא בעל תכונות מרפא לשפעת הגרון, ההופכות אותו למתנה נהדרת להביא הביתה או כמתנה לחגים לקראת התקררות מזג האוויר. אז הכנו עציצונים עם ייחורים של הצמח, ואנו מַצּיעים אותם לִמכירה בַעֲשרה ש"ח השָתיל.

וכך כותבת תמי:

להצמיח טגטס וחמניות

טגטס זה שיח פורח, בצבעי כתום וצהוב. מאוד מתאים לקיץ, פורח בחודשי החום, מברעח מזיקים ומושך מאביקים כמו כל הפרחים. פרח פרמקלצ'ר לדוגמא ולמופת. החמניה היא בת לוויתו של הטגטס. לרב מגביהה עוף ממנו, משדרת אלינו את השמש, אם שכחנו מה העונה.

לכבוד הקיץ, החברים של העץ מקבלים זרעים להנבטה. של טגטס, ושל חמנייה, מפרחים שגדלו בגינת עץבעיר בקיץ שעבר. הוותיקים של העץ זוכרים בודאי את קמפיין חמנייה, גם שם אפשר למצוא הוראות גידול מפורטות.

איך מגדלים מזרעים?
מוצאים עציצי הנבטה או מחוררים מיכלי פלסטיק כלשהם
שמים למטה קצת עלים או ענפים דקים (לניקוז)
מפזרים מעל תערובת אדמה וקומפוסט - עד כשני ס"מ מתחת לשפת הכלי
מפזרים שניים-שלושה זרעים
מכסים בעוד תערובת, כחצי ס"מ, לא יותר
אפשר לשים שלט קטן שמכריז מה הולך לצמוח בעציץ ואפילו להוסיף ברכה קטנה לזרעים, שינבטו בשמחה
יש להשקות יום יום ואם חם, אפילו פעמיים ביום. זה בגלל שאל להם לזרעים להתייבש, והעציץ הקטן מתייבש מהר מאוד בקיץ. תוך כמה ימים הזרעים ינבטו. אם לא נבטו, זה לא אתם, זה הזרעים. בואו לעץבעיר לדרוש זרעים חדשים! : )

אם יש נביטות, תנו להם לצמוח ולהאחז בעציץ, וכשמרגיש צפוף, העבירו לעציץ יותר גדול. כדאי לשים את העציץ הקטן על העציץ הגדול או האדמה, במיקום אליו הוא מיועד, ולחכות כמה ימים לפני ההעברה. זו הזדמנות לבדוק עם השתיל אם הוא מרוצה מהמיקום החדש לפני שכופים עליו העברה מבהילה.

אחרי כמה שבועות קצרצרים השתיל יגדל ויעלה פרחים. אני יודעת שאתם לא מאמינים לזה כל כך כשאתם רואים את הזרעים, גם אני לא האמנתי, ואז צמחו לי חמניות ענק!

מים אפורים - מונחים ומושגים

מאמר מאת גל קידר, המסכם בתמציתיות את נושא המים האפורים, שיטות הטיפול והסינון בהם. מדובר בנושא שמתעסקים בו רבות והרבה מילים נשפכות עליו, במיוחד לאור הקמפיין הציבורי שמריצה רשות המים ותקנת היטל הבצורת המושתת על אזרחי המדינה כעת. את הפוליטיקה נשאיר למקום ולזמן אחר, וכאן נוכל להבין את הבסיס לעניין החשוב הזה.

חומר ניקוי מקליפות של לימונים

אחרי שנים של ניסוי ופיתוח, אני חושבת שהגעתי למשהו שעובד. בשבילי בכל מקרה, וכל אחד כרגיל מוזמן לפתח את הגרסה שלו. אני מנקה עם זה הכל במטבח. כלים כיורים ומשטחים. זה ממיס שומנים ומנקה די טוב. זה כמובן לא מקציף ולא מנקה כמו חומר ניקוי רגיל. אבל במטבח שאין בו טיגון ולא בשר ולא חלב, ממילא אין צורך בסבון אגרסיבי. ובהעדרו של זה ניתן גם להשתמש במים להשקיה ללא חשש.

חומר ניקוי מקליפות של לימונים
חצאי הלימונים מצטברים במיטפח, כמובן, עם כל ארוחה שמכינים יש בין שניים לשישה חצאים שכאלו של לימונים אחרי שנסחט מהם כל המיץ.
את החצאים אני שומרת בצנצנת. מצאתי שצנצנות הקפה נמס של טייסטר צ'ויס עובדות הכי טוב. אם יש משהו טוב במוצר הזה, זה הצנצנת, כולל העובדה שהתווית שלו יורדת בקלות, אבל בעיקר שאפשר בקלות לדחוס ולדחוס את קליפות הלימונים.
כך מיום ליום מצטברות ונדחסות הקליפות. אני שמה למטה קצת חומץ. זה מונע התעפשות
אני נותנת להם לשבת כמה שבועות. כשאני מוכנה לשלב הערבול, הם כבר עיסתיים למדי. לעיסה יש צבע צהוב חזק וריח גם כן חזק. לוקחים את העיסה כמו שהיא (מפנימים שתסיסה זה חלק יפה של הטבע)
מכינה מרתח לדילול ותוספת ריח ועוד תכונות מרפא וניקוי. שמה עלים של גרניום, רוזמרין, עשב לימון או נים, מה שיש, במים בסיר. מרתיחה. מנמיכה את האש ונותנת לזה לרתוח עוד כמה דקות. לפעמים אני משלבת שם גם מרתח קליפות. את המרתחים אני מערבבת עם חומץ בכלי קיבול מפלסטיק ושמה אותו בהיכון ליד הבלנדר.
זהו, מערבלים. מעבירים את הקליפות שתססו לבלנדר ומוסיפים נוזלים בכמות נדיבה. מערבלים ושמים לב שהבלנדר לא מתאמץ יותר מדי. אם יש מאמץ, יכול להיות שהלימונים לא תססו מספיק, או שלא הוספנו מספיק נוזלים.
התערובת שמתקבלת היא אחידה לגמרי ומספיק נוזלית כדי להעביר בקלות מהבלנדר לתוך כל צנצנת.
עכשיו כשאני באה לשטוף כלים, אני מעבירה חומר לימוני מהצנצנת לקערה קטנה שמחכה ליד הכיור. מוסיפה קצת מים עד למרקם הכי נוח ושוטפת. עם ליפה כמובן.
זה מנקה??
במיטפח נטול הדאגות (כלומר נטול הטיגון והמוצרים מן החי) זה מנקה מצוין. זה מסיר שומנים במידה, ואם הכלי נשאר קצת שמנוני (מי לא ניגב את כל השמן זית מהצלחת שלו אחרי שסיים?) אז מנגבים במגבת, אחרי הרחצה. מה שנחמד פה זה שהחומר לא מזהם, לא מלכלך, רק מנקה! יש!

קופסת התולעים של נועם

קופסת תולעים זה עניין פשוט מאוד, אבל צריך לדעת כמה דברים ולדאוג שיהיו בה כמה תנאים: אוורור, חשכה וניקוז. כל אחד יכול לבנות קופסה לתולעים אדומות ולשלב אותה כרהיט בבית. אצלי הקופסה עומדת באמבטיה ואני מניחה עליה כל מיני דברים, סוג של מדף. אצל נועם וגל הקופסה מיועדת להשתלב במטבח. בשני המקרים הקופסה ארוכה וגבוהה שזה ממש לא אידיאלי. מצד שני עובדים עם מה שיש. אני פשוט מצאתי ארגז כביסה ברחוב ונועם קבע את הגודל לפי המקום שיש לו במטבח.

כל אחד יכול לעשות קרקרים חיים!

העיקרון הוא מאוד פשוט, אבל אני מודה. זה פשוט רק אחרי שמתרגלים להשרות ולהנביט דברים. בכל אופן, הכי פשוט להתחיל מזרעי פשתן. אחרי שש שעות במים הזרעים הללו הופכים לדבק מעולה וגם למקור תזונתי משובח. לתוך זרעי הפשתן המוקפים בחומר שהיה קודם מים ועכשיו הוא דבק אפשר לזרוק כל מה שאוהבים: עגבניות, בצל, שום, תבלינים, ירקות אחרים (מרוסקים או קצוצים דק), זרעי חמניה או דלעת (אחרי השרייה של שש שעות לפחות), שומשום (שממש חשוב להשרות ואף להנביט!), ועוד ועוד כיד הדמיון והטעם.

מורחים את העיסה על משטח בלתי נדבק כמו סיליקון או פלסטיק, מייבשים כ-12 שעות בשמש או בתנור ייבוש, הופכים ומקלפים את משטח הפלסטיק ומייבשים עד שזה יבש לגמרי. אם חרצנו חריצים אז אפשר לשבור לריבועים יפים ואם לא אפשר לשבור את זה "פרא"!

הקרקרים הללו יחזיקו שבועות רבים במיכל סגור במקרקר, ואף בחוץ יחזיקו מעמד לאורך זמן אם כי ייתכן שיספגו לחות מהאוויר ויתרככו במעט. כמו פירות יבשים הם אידיאליים כמזון חירום בזמן שאנו מרחיקים ממטפח המבטחים שלנו וגם משמשים ככיבוד המעשיר את התזונה ואת השיחה.

כל אחד יכול להפסיק להטריד פרות - חלב קשיו

חלב קשיו הוא טעים ומפנק, וקל ביותר להפוך אותו ליוגורט או שמנת. מבחינת בריאות השקדים עדיפים על קשיו, אבל אותם אשאיר לאחר כך בגלל שאותם צריך לקלף... קשיו הוא הכי קל לטיפול, וכל מה שעושים איתו טעים להפליא.

העיקרון:
משרים את הקשיו במים לשש שעות, מערבלים בבלנדר ומסננים - זהו!

הפרטים הקטנים, מוסברים בתמונות...

עץבעיר, עסק חברתי לאקולוגיה עירונית, ביאליק 25 דירה 8 תל אביב, 03-525-4196