נושאים בענף |
14/03/11
מעכשיו, חברים מקבלים מה שהם רוצים בתשורה
מ-21 במרץ אנחנו מתחילים בפיילוט מעניין שמאוד מרגש אותנו. משהו שאנחנו מרגישים שהגיע זמנו והבשיל, ואנחנו נותנים לו שלושה חודשים לרוץ, מקווים שיצליח ולהמשיך עם זה. חברים משלמים על כל דבר שהעץ מציע בין 0 לבין המחיר הנקוב או יותר. בקיצור כמה ש"בא" להם. אנחנו סומכים על החברים של העץ שאצלם, מה ש"בא", בא ממקום עמוק של חיבור לאמת שלהם.
אז למה אנחנו מתכוונים כשאנחנו אומרים "תשורה"?
תשורה זה מתנה. אנחנו משתמשים במילה הזו כדי להגדיר דרך חדשה להעברה סימביוטית של ערכים בין העץ (ה"ספק") לבין החבר/ה של העץ (ה”לקוח”). העץ נותן לחברה סדנה או קורס או מוצר או ארוחה “בתשורה”, והחבר מוזמן לתת עבור הערך שקיבל, "תשורה" לפי בחירתו.
למה אנחנו מתעסקים עם מילים? כי אנחנו יודעים איך מילים יוצרות עולם. ובמקרה הזה, נמאס לנו מהעולם של “מחירים", "תשלומים" ו"הנחות". אז עדיין יש מחיר נקוב לכל פעילות שלנו, אבל נפרדנו לשלום מ"הנחות", והכנסנו ללכסיכון שלנו את המילה "תשורה", בהשראת אופק, ובמטרה שיום אחד היא תחליף כליל את הרעיון של "מחיר".
אנחנו סומכים על כל חברה וחבר של העץ (כל מי ששילם דמי חברות או בירטר איתנו חברות) שיהיה מעוניין לשחק איתנו במישחק של יצירת עולם חדש עם הבנות חדשות. אחת ההבנות היא שאין קשר בין "מחיר" ל"ערך". בעולם שאנו בונים, המחיר נקבע על פי תחושת הלב והמצב הכלכלי של המשלם, ולא על פי שרירות ליבו ושאיפותיו הכלכליות של המוכר.
מה הפחד? מאיפה הציניות? מחיר כזה, שאותו אנו מכנים "תשורה" יעבוד רק בעולם של אמון מלא בין הספק ללקוח. המממ... זה בדיוק העולם שאנחנו בונים לנו! אז הכל הסדר : ) יצאנו לדרך! כל פעילות של העץ מוצעת בתשורה לחברים של העץ!
מיהם החברים? כל מי שמשלם או מברטר דמי חברות חודשיים.
לתת בתשורה? כן לתת במתנה, עם כל הלב, בידיעה שהכל מסתדר לטובתינו כשיש לנו מספיק חברים שמצבם הכלכלי מאפשר להם לשלם דמי חברות ואפילו להוסיף גם תשלום על פעילויות כשהם מרגישים שזה נכון להם.
לקבל בתשורה? כן, לקבל משהו במתנה בלי להתבלבל ובלי להרגיש "לא נעים". ואז להסתכל על הלב ולהסתכל על הכיס ולהחליט מהמקום הכי נקי מה וכמה מתאים לי היום לתת לעץ במתנה. אהבה, זמן, כסף, חיבוק, אוכל – הכל הולך : )
תגובות
תמי - רעיון התשורה הוא רעיון מעניין מבחינה פיננסית כמודל עסקי וגם מבחינה פילוסופית כשובר פרדיגמה של מנגנון הערך הכספי של השירות/מוצר.
לדעתי את מכריזה פה על ניסוי חדשני ומהפכני במונחים פיננסים כלכליים,
ראשית אשמח שתרחיבי על המודל הזה בקורס שלנו - "הצלחתם של עסקים חברתיים" במהלך הרצאתך שבוע הבא ואני אשמח לשמוע על התקדמות הניסוי במהלך החודשים הקרובים,
כמו כן אשמח לשמוע את תגובות החברים להצעה הזו של הניסוי. תגובות כנות ואמיתיות, בלי תחושת נעים לי או לא נעים לי להגיד. נראה לכם שדבר כזה יכול לעבוד?
...keep on dreamng
במה זה שונה מהדאנא ?
אכן, המעבר מ"מחיר" ל"תשורה" משדר את המעבר מרדיפת ממון לסולידריות חברתית והכרה בעבודתו ותרומתו של הזולת... אך עדיין, אחרי כל האופטימיות הזו, החבר, או הצרכן של השירות או המוצר, נדרש לתת כסף, שאותו הוא צריך ללכת להרוויח בתורו.
וכך, למרות הלוליינות המילולית, עדיין נותרנו עם אותו מנגנון לפיו אנו צריכים ללכת לעבוד, במה שיש, כדי שנוכל לממן את הצרכים שלנו, כולל את השינוי החברתי.
גישת ה"תשורה", כביכול משחררת את החבר/צרכן מהחובה לשלם, אך זה רק שחרור פורמאלי, כלומר, בעסק רגיל, אם אתה לא משלם עבור המוצר, אתה גנב, לפי החוק.
לעומת זאת, לפי שיטת ה"תשורה", הצרכן משוחרר באופן פורמאלי, אך כל הנטל עובר למימד המוסרי, שהינו כבד הרבה יותר. ודווקא אם אותו אדם הינו אכן אחראי ומוסרי, והפרוטה אינה מצויה בכיסו, הוא יעדיף לא להגיע, מאשר לפעול באופן לא מוסרי.
וכך חזרנו אל אותה נקודת מוצא, שמי שלא יכול להרשות לעצמו, לא מגיע.
תודה רבה על התגובה המעמיקה, העוזרת לחדד עניין, שמפריע ודאי לרבים, גם אם בתת-מודע.
בעקבותיה כתבנו על כך בהרחבה כאן: http://www.citytree.net/branches/post....
אפשר לתמצת ולומר, שעם כל הקושי שבשינוי התפישה שלנו את המוסרי, לשינוי זה בְדיוק אנו מייחלים, וה"קהל" שלנו הרי מורכב מאנשים, המעוניינים בשינוי.
אנחנו חיים עדיין בעולם של כסף וּפועלים לשינוי ההשפעה שלו על חיינו. רבים מאתנו נמצאים בִשלבּי ביניים, שבהם הם עוסקים עדיין בעבודה של "העולם הישן" וּמפנים יותר ויותר ממשאבּיהם לעבר "העולם הֶחדש".
התשורה, כך אנו מקווים ואף מתרשמים, מרחיבה את האפשרויות, העומדות בפני האנשים להשתלב במעגל העשייה, שאנו מקדמים.
נ"ב, כפי שכתב ניר, זה ניסוי, ולכן חשוב להשאיר את הספקות המנומקים בצד וְלתת לעצמנו להפתיע את עצמנו לטובה.
שוב תודה
לגבי הדאנא, אכן ניתן לומר, שהתשורה היא הרחבה של רעיון הדאנא מהאירוע הבודד אל המודל של קהילה מחויבת יותר, המקיימת באופן מתמשך את הארגון, שסביבו היא מתקבצת. אולי "מועדון מנויים +דאנא", אבל זה רק במה שקשור להבטים הכספיים וּמבלי להתייחס לכל מה שקורה לאורך זמן במפגשים בין אנשים.
זו דרך מעניינת להשתמט מתשלום מסים כגון מס הכנסה ומע"מ. נראה יפה אבל לא לגיטימי.
י
דב, תקרא את בולובולו. :)
אוהבת את הרעיון שמשמעו תיגמול אנרגטי. וזו הנקודה, לאפשר העשרה הדדית עם החותם האנרגטי של הנותן/מקבל..
אבל אם מזמינים לאירוע או סדנה ומבקשים 140 שקל - מדוע מבקשים גם תשורה נוספת?
התשורה אינה בנוסף.
חברים של העץ, המשלמים דמי־חברות, מוזמנים לשלם בִתשורה, כלומר, לפי ראות־עיניהם, וּבשבילם המחיר הנקוב הוא רק הצעה.
מצד אחד הרעיון הזה מאד מעודד אותי בתור מי שכרגע די ענייה אבל אוהבת לתת, אם הייתי יודעת שהסדנאות בחינם (לא עם תשלום מומלץ שלא חייבים לשלם, כי אז באמת לא נעים, ככה זה, למרות שהרצון הטוב הוא כנה) אז בטוח הייתי מגיעה מדי פעם, וכמובן מפרסמת לכל חברי העניים (מי יותר עני ומי פחות)
הנה רעיון למחשבה לגבי התשורה-
אם לדוגמה אם היה לוח עם דברים שעולים כסף ואפשר לתרום להם כסף, ללא קשר ישיר לסדנאות, למשל:
אוכל וצרכי בית (פירוט)
תשלום למעבירי סדנאות (אפשרות לכללי, או אפשרות לבחור סדנא)
פרוייקטים (פירוט)
אפשר גם לכתוב מה הסכום האידיאלי השבועי לכל מחלקה (בית,סדנאות,פרוייקטים) וכל אחד שמוסיף כסף רושם כמה הוסיף, בלי או עם שמו, וכך קל לראות כמה חסר.
בטוח במליון אחוז שמדי פעם הייתי שמה כסף, ובהתאם לרמת המחוייבות שלי שנגזרת מכמות הזמן שהייתי מבלה במקום וכמה הייתי מרוויחה ממנו, וכמובן מצבי הכלכלי וכן הלאה....
גם הייתי יכולה לראות כמה חסר וזה היה נותן לי עוד מוטיבציה לתרום ממש מרצון לתת ולא מרצון לשלם ולהיות "בסדר", וגם הייתי יודעת שהפעילויות אינן מותנות בכסף שאולי אין לי.
רק משתפת במחשבות.
מעבר לזה, לדעתי בעולם בריא יותר באמת לא מחשבים ערך של כל דבר ודבר בצורה מלאכותית (האם שעת עבודה שלי אכן שווה רבע סדנא? ) ובאופן כללי בעולם אידיאלי מאזן השפע הוא יותר הגיוני.... אז אולי זה צעד בכיוון.
ועד שנוכל להקים קהילה שמקיימת את עצמה במאזן טבעי יותר, לדעתי עדיף להרוויח כסף בעבודה "רגילה" או בדרך אחרת שתואמת את העולם הלא אידיאלי (השכרת חדרים, השקעה בשוק ההון ווכל מני דרכים מוזרות...) וליצור קהילה שמתחילה בריא ולא משחזרת או מנסה להתאים את עצמה לשיטת המדידה הלא מאוזנת (בעיני לפחות) של העולם שבחוץ.
ברור שצריך כסף כדי לחיות במערכת הזו שאנחנו חיים בתוכה, אבל אם מנסים ליצור משהו אחר, אולי אפשר לעשות אותו באמת אחר, בנוי על בסיס אחר...
אין לי את כל הפתרונות... רק בריינסטורמינג :)