נושאים בענף |
03/04/11
גידלנו ליפה!
לכבוד סוף זמן ניקיון נקי (רק הכתיבה כאן התמהמהה) וּבהמשך לדברים הכלליים על אודות גידול ליפה, יש לנו ליפה מגידול עצמי ב"אור-גינה-לי" שבאוּניברסיטה.
מרתק לעקוב אחר תהליך הצמיחה: תחילה פרי הליפה נראֶה כִמלפפון. מהר מאוד הוא מתעבה וּמתארך, וּבשלב המסוים, שבו הליפה רכה מעט, אפשר לאכול אותה כמו קישוא. (עברנו לִזמן תזונה מתחשבת...) לִפעמים היא מרה במקצת, וְלפעמים טעימה ממש. הקליפה של פרי צעיר מאוד עשויה להיות אכילה, אך אם הפרי בוגר מעט יותר, הקליפה הופכת להיות בלתי-ניתנת לִנגיסה.
כשמשאירים את הפרי חתוך, החלק הֶחשוף לאוויר משחיר בִמהירות, וכן נוצר אז, בסמוך לחתך, המבנה הספוגי המוכר.
בהמשך היא מַגּיעה לִמְמדי ענק כשל דלעת. כמו-כן, בשלב זה היא מתייבשת, וצבעה הופך בהדרגה מירוק כהה לזהוב ואח"כ לחום. בשלב הזה אפשר לקטוף אותה לשימוש לצורכי רחצה וניקיון.
הצמח טיפס בִמהירות וכיסה את המנבטה שלנו. בעונות החמות כיסוי הֶעלים צפוף, והפרחים הצהובים רבים וּמושכים אֲליהם את דבורי הבומבוס, כפי שכתוב בספרים... בחורף המופע מצטמצם, אך הפירות ממשיכים להופיע. צורות הפירות ואופְני תלייתם מהשיח יוצרים מגוון מרתק.
מסתבר, שליפה, הנמכרת באופן מסחרי, נטבלת, לא עלינו, באקונומיקה כדי לחטא אותה, ואילו אנחנו יכולים לעשת זאת בִטבילה בחומץ, למשל.
משתתפי סעודת הגינה זכו לקראת פרידה למתנת ליפה.
אלון
תגובות
איזה יופי,
אני חייבת לנסות.
אתם יודעים איפה אוכל לרכוש כמויות של ליפה (לייצור איזה מוצר שחשבתי על)?
שלום!
איפה ניתן להשיג זרעים של ליפה באזור חיפה או המרכז?
אצלי, באוניברסיטת תל אביב, החוג לגיאוגרפיה, בית יד אבנר, זליג 10, אפקה (מחוץ לקמפוס, בסמוך אליו).
Alon@citytree.net
בבקשה רק הערות שקשורות לנושא, בלי שטויות
אם אפשר לקבל אצלך זרעים של לופה והוראות כיצד לגדל ומתי לזרוע?
תודה וחג שמח
רב קה
אפשר לקבל אצלי זרעים והוראות, אך העונה המתאימה לִזריעתהּ היא האביב.
כתבי אליי, alon@citytree.net.
אפשר לגדל ליפה בלי מטפס,שתסתער על האדמה?
רציתי לשאול: זרעתי בפברואר והשיחים ענקיים וגדולים אך עדיין לא היתה פריחה. האם זה נורמלי? אחרי כמה חודשים מגיעה הפריחה והליפות?