לתרום לעץ כאן
  ‎ דף בית > גינות קהילתיות בתל אביב >‏ הגינה הקהילתית במעוז אביב כמוקד עלייה לרגל
נושאים בענף

31/01/09
הגינה הקהילתית במעוז אביב כמוקד עלייה לרגל

מתברר, ששמעה של הגינה שלנו יצא למרחוק, והיא הפכה למוקד עלייה לרגל, ולא רק מרחוק.

בראש ובראשונה, זכינו כבר למספר ביקורי ארוחת בוקר של אנשי עיריית תל אביב ושל אנשי המשרד להגנת הסביבה בתל אביב,שבכולם השתתפה יהודית ווסט, רכזת החינוך ביחידה לאיכות הסביבה בעירייה. השתתפו בסיורים גם האגרונומית של מחלקת שפ"ע, מיכל נהרי, ולימור בייגל, האחראית על גינות קהילתיות. ווסט ונהרי עוקבות אחר פעילות הגינה מתחילתה ומסייעות במידת האפשר, ובייגל מעורבת אף היא מאז שנכנסה לתפקידה. לאחרונה ממש ביקר בגינה אדי רפטוב, עוזר הסמנכ"ל לתפעול ומנהל התכנון של אגף התפעול, הכולל את היחידה לאיכות הסביבה ואת הפיקוח העירוני. כל המבקרים הביעו את התפעלותם העמוקה מיופיה של הגינה ומההיקף והאופי של הפעילות בה, הכוללת גינון אקולוגי, קומפוסט ופעילות קהילתית, והבטיחו לתמוך ככל יכולתם ביוזמות התושבים. נזכיר, כי זהו שטח ציבורי שבחסות העירייה, וזו הקצתה אותו להקמת הגינה בעקבות בקשת התושבים. כמו-כן, התקינה העירייה צנרת מים ייעודית לגינה ומספקת את המים ללא תשלום.

עוד ביקרו בגינה קבוצות של קורסים של פרמקלצ'ר. הראשונה הייתה קבוצת בדואים מקורס לפיתוח ועידוד מנהיגות מקומית באזור הדרום. הקבוצה מודרכת ע"י דור חבקין ולוקחים בה חלק כ-15 איש ואישה מהישובים- רהט, תל-שבע, חורה ועוד. המפגש איתם היה מרתק ומרגש כאחד להם ולנו. לדבריהם, הביקור בגינה עורר בהם זכרונות מהערוגות והגידולים שהיו למשפחותיהם בעבר.

רבים מהם באים ממשפחות שעסקו בחקלאות שנים רבות, אך התרחקו מהקשר לאדמה, בין היתר בשל מעבר לצורת מגורים עירונית. הקבוצה השנייה הייתה מחוות יבולים, שאנחנו, אנשי הגינה, ביקרנו בה לפני מספר חודשים. למעשה, נוצר לו לאחרונה מסלול תיירות פרמקלצ'ר בתל אביב, הכולל את הגינה במעוז אביב ואת הדירה האקולוגית של עץבעיר בכיכר ביאליק.

הגיעה לביקור בגינה גם קבוצת תושבות ועובדות קהילתיות מאחת משכונות המצוקה של ראשון לציון. מדובר בשכונה המורכבת מאוכלוסייה חלשה וסובלת מהזנחה כללית. למרות הפערים בין נקודות הפתיחה של השכונה שלנו מול שלהם, הן הגיעו אלינו כדי לקבל השראה ממהלך, שבו קבוצת תושבים מגדירים את חזונם המקומי ואף מגשימים אותו.

ביוזמתה המבורכת ובליוויה של תושבת השכונה, ויטל, קיימנו סיור מודרך בגינה לשתי קבוצות של מבוגרים בעלי צרכים מיוחדים מאגודת ניצ"ן. המשתתפים למדו על תהליך הקמת הגינה וקצת על אקולוגיה, צמחי תבלין, קומפוסט ועוד. הביקור היה מעשיר ומהנה לכל המעורבים.

מפגש מרגש במיוחד היה של קבוצת קשישים מוותיקי השכונה וממקימיה. הם סיפרו על הקמת השכונה כשיכון לקציני צה"ל הזוטרים, להבדיל מצהלה, שנועדה לבכירים, על הצבת הבתים מסביב לגבעה המרכזית כדי לאפשר גיוס מהיר, על טכניקות הבנייה, שכללו ברזל רב בקירות לצורכי מיגון, על הצבת הבתים המאורכים בכיוון מזרח-מערב, כך שחזיתותיהם פונות לצפון נטול השמש ועל נטיעה רחבת היקף של עצי פרי, שהתושבים נהנו מהם, עד שהוחלט, כי הם מהווים מטרד תברואתי. הצענו לקשישים להשתתף בעבודה בגינה ושקלנו להקים למענם ערוגות מוגבהות בתוך מעין שולחנות בטון, אך ההיענות הייתה נמוכה. שתיים מהנשים מסתפקות בצפייה בפעילות במהלך המפגשים תוך שיטוט בגינה או ישיבה על אחד הספסלים, שהוצבו לאחרונה בגינה, חלקם באדיבות העירייה, וחלקם באדיבות ועד האגודה של השכונה, ואת הגינון הן עושות על-פי כוחן בגינות בתיהן. אחת מהן החלה לאחרונה בטיפוח ערוגה רגילה בגינה, כשהיא נעזרת בשותפים צעירים לערוגה בעבודות הקשות.

מדי יום ראשון בבוקר מתקיים בגינה קורס אקולוגיה לילדי חינוך ביתי ל-17 ילדים בגילאי 9-5 מרחבי גוש דן בהנחיית קרן יעבץ, המשמשת גם כמדריכה המקצועית של הגינה.

ילדים מהמעון לנשים מוכות הגובל בגינה סיירו בה והתלהבו, ואנו מנסים, בינתיים ללא הצלחה, לשלב את הנשים בעבודה בגינה. כמו-כן, מתקיימת פעילות גינון בתחומי גן הילדים ובית הספר היסודי "מגן" הסמוכים. טרם נוצר קשר עם שבט הצופים שבשכונה.

וכשכולם מתעניינים, גם התקשורת אינה מאחרת לבוא. דני ססלר מהערוץ החלוץ (כלומר, הראשון) בא עם צוות צילום במסגרת הכנת תוכנית על קהילות עירוניות. גם כאן החל המסלול בעץבעיר ונמשך בגינתנו.

כולכם מוזמנים לבקר.

תודה לחדוה יערי, מיוזמות הגינה, העושה את רוב הניהול של הפעילות, שחלק מהדברים הנ"ל מבוססים על סיכום שכתבה.

אלון

Share/Bookmark

תגובות

comment

עדכון: לאחרונה ביקרו בגינה נספחי המדע והתרבות של הונגריה.

comment

היי, שאלה קצרה - איפה בצפון ת"א אפשר למסור פסולת רטובה לקומפוסט או לגינה, האם צריך לתאם מראש ובאילו זמנים?

תודה :)

-- יובל, 23/01/14
comment

כִכלל, בכל גינה קהילתית.
אצלנו, במעוז-אביב, אין צורך בתיאום.
בגינות אחרות אולי זה אחרת.
כמו-כן, החלה הצבת קומפוסטרים בגנים ציבוריים, חלקם לגזם בלבד, וחלקם גם לִכלל האשפה הרטובּה.
כתוב, באיזה אזור אתה בדיוק, ואוכל להתאים לך את התשובה.

עץבעיר, עסק חברתי לאקולוגיה עירונית, ביאליק 25 דירה 8 תל אביב, 03-525-4196