נושאים בענף |
פרי הפיקוס - לא לדאוג ~
כמה טוב להסתובב ברחוב ואז לכתוב ~
חזרתי משׂדרות רוטשילד המָאֳהָלות. על משטח עץ וּמחצלות גיליתי שפע של פירות פיקוס השׂדרות. כשהם נושרים על משטחים כאלה, הם נשארים ברובם שלמים וּנקיים, וקל ללקטם.
אדגיש, שבד"כ אני מעדיף ללקט בִמקומות פחותי זיהום אוויר, כגון מעוז אביב או גן מאיר, וגם הפעם ליקטתי ממרכז השׂדרה ולא בסמוך לכביש.
בעודי מלקט הסתקרנו כמה עוברים ושבים, שאלו למעשיי ואף טעמו בַהֲנאה רבה.
אחד, לבוש בגדים מרופטים משהו, שמא חסר-בית באמת, הגיב (באנגלית במבטא רוסי) בהתפעמות: "אוכל בכל מקום! לא לדאוג!"
הנה המחשה כה פשוטה של המסר של אוהל הכן: הצעה לפתְרון מעשי כאן ועכשיו!
פיקוס השׂדרות אינו אלא קְרוב משפחה של התאנה, וּפריו מזכיר את התאנה בטעמו וּבמרקמו הגרגרי. המלה fig גזורה מהמלה ficus.
פירות הפיקוס מבשילים לכל אורך הקיץ, וצבעם הופך מירוק (בוסר) לסָגול. ניתן ללקטם וּלאוכלם טריים (מהאדמה או מהעץ, בעצים נמוכים) או מיובשים (מהאדמה). אחת השיטות היא לפרוש סדין מתחת לעץ וֹלהניח לפירות להצטבר עליו.
אלון
צמחי בר מסביב לכיכר - סיבּוב שני
פסח חלף, בִ-13/5 קיימנו סיור ליקוט נוסף, וּמה נשתנה מאז הסיור הקודם?
הירוק מתייבש בחלקו הגדול, וַעֲדיין רבים מצמחי החורף במצב טוב. צמחי הקיץ כבר נראים היטב.
סיור להכרת צמחי-הבר בַהֲדר יוסף
יום שישי 29/4 14:45, חורשת ילין, רחוב הדר יוסף, שכונת הדר יוסף
צמחי הבר שוב מדהימים בהתחדשותם המהירה והמרהיבה.
פורום התושבים למען טבע עירוני ואיכות הסביבה בתל אביב-יפו מזמין לסיור להכרת צמחי הבר.
אין צורך להירשם. למחפשים הסעה או למַצּיעים אותה כיתבו אל yaelstav@gmail.com .
קווי אוטובוס: 6, 21, 28, 40, 47, 48, 247.
סיור להכרת צמחי-הבר בקריית שלום
ביום שישי 15/4 בשעה 14:00 נשוב אל מרבדי הפריחה של צמחי-הבר בקריית שלום.
פורום התושבים למען טבע עירוני ואיכות הסביבה ועץבעיר מזמינים לסיור להכרת צמחי-הבר בשטחים, שהופסק בהם הריסוס בקוטלי עשבים כימיים במסגרת פרויקט "בר בעיר" של הפורום.
נזהה וּנלקט צמחי-בר למאכל. הסיור יסתיים בַהֲכנת מטעמים מהצמחים המלוקטים.
אדריך את הסיור יחד עם גלית סמואל, המובילה את הפורום.
משך הפעילות: עד שלוש שעות.
מְקום המפגש: חורשת ההסתדרות, בקרן הרחובות דרך בן-צבי ולבון, ליד מתקני המשחקים הכחולים ושלט ההסברה בעניין השטחים הלא מרוססים.
תשלום: 10 ש"ח למשפחה.
פרטים נוספים: כאן וכן בדואל forum.teva@gmail.com .
סיור ליקוט קהילתי במעוז אביב
בִ-18/2/11 הדרכתי סיור ליקוט לאנשי הגינה הקהילתית במעוז אביב. השכונה, הממוקמת בפאתי העיר, עשירה בִשטחים פתוחים ירוקים, שרבים מהם אינם מרוססים ע"י העירייה בקוטלי עשבים כימיים זה כמה שנים בעקבות דרישת התושבים. שטחים, המרוססים עדיין, יטופלו בהדרגה במסגרת פרויקט "בר בעיר" של פורום התושבים למען טבע עירוני ואיכות הסביבה בתל אביב-יפו, שכמה מאנשי הקהילה כבר חברים בו ועוד כמה מהם התחברו אליו בעקבות סיור זה.
הגינה נותנת מקום רב לצמחי הבר בשטחהּ וּבִסביבתהּ, והיכרות קרובה של התושבים את צמחי הבר חשובה להמשך ההתנהלות על-פי עיקרון זה.
הסיור הסתיים בַהֲכנת פסטו בר וּקציצות חוביזה.
הנה סקירת הצמחים שראינו:
צמחי בר מסביב לכיכר
הנה סקירה של צמחי הבר, שגילינו במהלך סיור הליקוט בְ-1/4. הסיור ירד מכיכר ביאליק, דרך הרחובות שניאוּר וּטשרניחובסקי, אל גן מאיר, משם אל רחוב רבנו תם, רש"י, סמטה אלמונית, סמטה פלונית וּבחזרה דרך רש"י וּטשרניחובסקי אל כיכר ביאליק.
המגוון, שמצאנו כאן, בלב העיר, מרשים בהחלט. בַחֲצרות רבות שולטים צמחי הבר באין מפריע. אפשר לראות זאת כסיור בשבח ה"הזנחה" הברוכה.
תמונות נוספות פרסמה שרית בדף הפייסבוק שלנו. חפשו תחת "photos". תודה ~
צמחי תרבות נוספים שראינו: רוזמרין, לוונדר, כובע הנזיר, יהודי נודד וּפסיפלורה.
מה נגלה בסיור הבא?
סיור ליקוט עם אורי מאיר צ'יזיק
יום ששי 25/3 17:00-15:00
גם בעיר יש טבע!
ואפשר לאכול אותו!
אלפי שנים שימשו צמחי הבר למאכל ולריפוי. גם היום אנחנו יכולים ליהנות מטעמם המופלא ומסגולותיהם הרפואיות.
* סיור ליקוט עירוני בתל-אביב עם אורי מאיר-צ'יזיק
* סיור להכרות עם צמחי הבר האכילים
* הסברים מעמיקים על מסורות הליקוט
* אכילת צמחי-הבר באיזור
♣ נסייר בגינות העיר
♣ נלמד לזהות את צמחי המאכל הרבים שצומחים כאן
♣ נשוחח על ההיסטוריה והפולקלור של השימוש בצמחי-הבר
♣ נדבר על ליקוט, זיהום אויר וצריכה מקומית.
הסיור מאורגן ע"י "מסע אקולוגי" ו"ילדי האור – אקולוגיה יצירתית" של נועה פלד, העוסקת בפרמקלצ'ר בתל אביב עם ילדים ומבוגרים.
הוא ייצא מרחוב ארנון 11 ת"א, ליד חוף גורדון.
הגעה: קווים 4, 5 , 10 לבן יהודה / דיזנגוף פינת בן גוריון. חניונים על רחוב הירקון ליד ככר אתרים.
אורי מאיר-צ'יזיק, שף, תזונאי, לקט והיסטוריון של אוכל, מחבר הספר "צמחי בר למאכל", בהוצאת מפה. ב-5.4 יתחיל אורי ב"אתגר השנה המקומית", ויאכל במשך שנה רק מזון מקומי.
מחיר: 50 ₪ לאדם
שימו לב: זהו סיור ליקוט בלבד, ללא סדנת בישול בשטח.
מספר המקומות מוגבל, ההשתתפות בהרשמה מראש, משך הסיור כשעתיים.
להרשמה: אורי – 0522-976638
uri@mazon-izun.com
סיור ליקוט צמחי-בר אכילים ברמת אביב
רמת אביב, שבת 26/3 ב-9:15.
איזה אוצרות מסתתרים בתוך המרבדים הירוקים היפהפיים של צמחי-הבר ברמת-אביב הירוקה?
כיצד ומדוע כדאי לשלב את צמחי-הבר האכילים בתזונה היומיומית שלנו? מהם היתרונות של הפסקת הריסוסים בקוטלי עשבים כימיים ומדוע חשוב להמשיך ולפעול להרחבת השטחים הלא מרוססים, במסגרת פרויקט "בר בעיר"?
על כל אלה, נשמע בסיור הליקוט, שמארגן פורום התושבים למען טבע עירוני ואיכות הסביבה בתל אביב-יפו. הסיור יתקיים בשטחים שהופסקו בהם הריסוסים בקוטלי עשבים כימיים בעקבות פעילות מול העיריה במסגרת פרויקט "בר בעיר" של הפורום. במהלך הסיור, שיתקיים בשבת זו, נכיר, נטעם ונלמד לזהות מגוון צמחי-בר אכילים, וביניהם סלק בר עסיסי, שום משולש פיקנטי והפתעות נוספות. בסיום הסיור נכין סלט טרי ורענן וגם פסטו בר מהצמחים שנלקט.
ידריכו: גלית סמואל ואלון אלירן.
משך הפעילות: שלוש שעות - שלוש שעות וחצי.
מקום המפגש: רח' ברודצקי פינת שדרות אבנר, בין ברודצקי 36 (בית ברודצקי) ו-34, מול הרחבה של המרכז המסחרי הישן, ליד קיוסק טייסטו.
כל זאת בתוספת מפת הגעה כאן.
ציוד: כובע, מים.
תשלום: 30 ש"ח למבוגר 50 ש"ח למשפחה (הורה/ים + ילד/ים קטינים).
לפרטים נוספים וּלהרשמה: forum.teva@gmail.com
במקרה של מזג-אוויר גשום, הסיור עשוי להידחות. במקרה של ספק אנא עימדו איתנו בקשר ביום הסיור על-מנת לוודא אם הוא מתקיים כמתוכנן, בטל' 050-6363878.
מבצע שפ"ע חוביזה נמשך, יום ששי 18/3 מ-14:00 עד 17:30
פורום התושבים למען טבע עירוני ואיכות הסביבה בתל אביב-יפו ועץבעיר מזמינים לִפעולה שנייה במסגרת מבצע שפ"ע חוביזה, בעקבות הפעולה הראשונה המוצלחת ביום שישי לפני שבועיים.
זוהי הוקרה לַאֲגף שפ"ע של העירייה על הפסקת הריסוס בקוטלי עשבים כימיים בִשטחים אלה והדגמה של פעילות שפ"ע (שיפור פני העיר) גרילה, במשמעותו האמתית של המונח שפ"ע. הצמחים הקצורים יועברו לַעֲרימת הקומפוסט ב"אור-גינה-לי", הגינה האקולוגית-קהילתית שבאוּניברסיטת תל אביב.
וכמובן, הוקרה של שפע החוביזה~ והזדמנות לחלוק מתכונים.
לִפרטים נוספים וּלהרשמה: forum.teva@gmail.com .
אם יש בהישג ידכם מזמרות גדולות או חרמש מכני, אנא הודיעו.
עדכון מרעיש: בפעולה הקודמת זיהינו בשטח שלושה או ארבעה זני חוביזה. פרטים נוספים וּתמונות בקרוב!
שבועיים בערוגה וּבעיר
בראשית היה השבוע בעץ וּבעיר, עדכון שבועי על כל המתרחש בעץ ועל הרבה מהמתרחש האקולוגי בעיר ואף קמצוץ מחוצה לה.
בשלב הבא החלטנו על חלוקה של עלוני המידע למספר עלונים לפי נושאים, וכעת אני מפיץ את "שבועיים בערוגה וּבעיר", המתמקד בנושאים, שאני עוסק בהם בְפועל וּבהרחבה: גינות קהילתיות, קומפוסט, ליקוט וטבע עירוני. גם נושאים נוספים, הקשורים לירוק שבחוצות העיר גינון הגרילה והמפה הירוקה, כלולים. לסיום מובא משהו מהעץ.
עלון זה, ששמות החיבה שלו הם "הֶעלון של אלון" או "הערוגלון", יופץ אחת לִשבועיים, אלא אם יהיה מידע דחוף פרסום, שיצדיק הקדמת הפרסום.
אנא עדכנו כאן, אילה עלונים תרצו לקבל. הערוגלון מסתתר כאן תחת הכותרת "טבע, חקלאות וגינון בעיר ".
אלון
סיור שִלְקּוט
סיור נוסף של ליקוט צמחי בר אכילים ברמת אביב "הירוקה", גם בלי מרכאות, יתקיים בשבת 22/1 בשעה 9:45.
מלבד המרבד הירוק והמזין שבעקבות הגשמים, נחגוג את השלטים החדשים, שהִציבה העירייה בעקבות פעולת פורום התושבים למען טבע עירוני ואיכות הסביבה, המארגן את הסיור יחד אתי. השלטים מכריזים, כי בִשטחים אלה אין ריסוס בקוטלי עשבים כימיים, וזאת כדי לאפשר את צמיחת צמחי הבר העונתיים וְלִשמירה על איכות הסביבה.
כמיטב המסורת, נקנח בַהֲכנת סלט והפתעות נוספות על בְסיס מה שנלקט.
שוב יהיה לי העונג להנחות את הסיור.
פרטים וּתמונות גם כאן.
להרשמה וּמידע על מְקום המפגש כיתבו אל forum.teva@gmail.com .
אלון
רמת אביב כְקַעֲרת סלט
את אחד במאי, שחל השנה בשבת, חגגנו אתמול בסיור להכרה וליקוט של צמחי בר למאכל ברמת אביב עם אורי מאיר צ'יזיק. את המלה "חגגנו" אני כותב בשם כמאה ועשרים אישה, איש, ילד וילדה, שהתקבצו מקרוב וגם מקרוב פחות: מגבעתיים, חולון, בת-ים, והרצליה, הצטרפו, רותקו, שיתפו פעולה ונהנו, וּבשם כל מי שהיה מעורב בארגון וּבהנחיה: אורי מאיר צ'יזיק, שהִגּיע בקולו הבוטח, בידע הבלתי-נדלה שלו וּבהומור שלו אל האוזניים והלבבות של כולנו למרות המולת הילדים וההורים, וגלית סמואל, הפעילה בפורום למען טבע עירוני ואיכות הסביבה בתל אביב-יפו. המשך...
קפיצה למושֶבֶת הפרדסים
אסף, תושב מרכז הרצליה, מסב את תשומַת לבנו לַעֲצי הדר רבים בִסביבתו. כך בִרחוב הפרדסים, שנקרא כך לא במקרה, הגעה מהתחנה המרכזית על רח' העצמאות לכיוון מזרח, וּבִסביבתו יש עוד הרבה עצי פרי שלא שייכים לאף אחד וּמניבים בשפע בלתי ניתן לתיאור, אך בעת הכתיבה הפֵרות טרם הבשילו. המזליסטים שבינינו ימצאו גם עצי גויאבות ורימונים.
גם בין הרצליה לרעננה (רח' דרך ירושלים) יש המון. מצורפות מפות עם סימונים לאזורי ליקוט פוטנציאליים. אגב, כדאי לציין, שרח' דרך ירושלים לא באמת מוביל לירושלים אלא לרעננה (חכמי חלם בוַועֲדה לִשמות הרחובות) :)
בנוסף, יש עוד איזור ליקוט פוטנציאלי לִמְטיבי לכת והוא בִשכונת נווה עמל בפאתי הרצליה ממזרח (בדרך לרעננה). מזמן לא בדקתי שם, אומר אסף, אבל אתם מוזמנים. לִדבריו, השכונה מזכירה באופיה את שכונת התקווה, ואולי תיווצר בדרך הזדמנות לשיחות מעניינות...
אסף מסביר, שהרצליה הייתה בַעֲברהּ מושֶבֶת פרדסים, ואלה השרידים. הצמחייה בעיר מושקית במי קולחין מטוהרים טיהור שלישוני, כלומר, ניתן להתרחץ וּלהשקות בהם, אבל לשתות לא מומלץ, וּלמיטב הבנתי, נובע מכך, שהפֵרות ראויים למאכל.
התמרים חוזרים
עכשיו הם בשיאם. נראֶה, שבשנה שעברה איחרתי מעט את המועד, ואילו כעת ניתן למצוא על הדשא תמרים נטולי תולעים. רובם צהובים וּבוסריים, וכידוע, ניתן להקפיאם כדי להיפטר מהאפיצות. לַחלופין, אפשר לשים אותם בצנצנת סגורה כדי להאיץ את הבשלתם.
אלון
גויאבות
אין צורך לבדוק וּלחפש. יום אחד, בשִלהי הקיץ, מופיע גל של ניחוח, ואז יודעים - הגויאבות שוב כאן! סימן, שהשנה החדשה וחגי תשרי בפּתח! עד לפני שנתיים הייתי נוטל מהֶחצר של אַחד הבתים הסמוך לביתי פֵרות בודדים, בעיקר מאלה, שנפלו אל מחוץ לֶחצר, והתמזל מזלם להישאר שלמים. בשנה שעברה הבחנתי, שפרי רב נושר ונרקב על האדמה מתחת לעץ בשטח הֶחצר, והחלטתי לדבר עם השכנים, המוכרים לי היטב מילדותי. [המשך...
שּוּמַר בר
אומנם התמונות צולמו מחוץ לתל אביב, אבל ההמלצה תקפה לכל מקום. עכשיו כדאי ללקט זרעים של שוּמַר בר לִזריעה באוקטובר וּלשימוש במטבח - זה האניס! מומלץ להוסיף לִירקות כבושים. את הפרחים אפשר לחלוט, וכך גם את הֶעלים המופיעים בחורף.
אלון
הבטחה שקוימה והרפתקה עירונית
ההבטחה לקיץ פורה התממשה. שיחי הצבר בפאתי מעוז אביב, על "גדות" האיילון מניבים יבוטל בלתי נדלה. כנראה, שריד של חקלאות "קדומה" של תושָבי שיח מוניס שעל הגבעה הסמוכה, הנכבשת והולכת ע"י קמפוס האוניברסיטה וּמגרְשי החניה המַקּיפים אותו, ועל גבול הקמפוס בואכה שיח מוניס נמצאת הגינה האקולוגית שלנו, אור-גינה-לי. פעם בשבוע אני ממלא בקטיף דלי של סברס, וזה לא כולל את אלה, שקשה להגיע אֲליהם. עודד בא לביקור ושכלל את המתקן שלי - ביד אחת מקל עם סכין וּביד שנייה מקל עם דלי. בלי קוצים לא יוצאים מזה, אבל הרבה פחות. בתמונה כתבה, ששלח אליי עודד, שהתפרסמה במוסף "גלריה" של הארץ.
החרובים בקמפוס שוב בשיאם, וכך נסגר המעגל, ולא היה ולו יום אחד כל השנה כולה, שהייתי מחוסר חרובים, ואף החברים נהנו ממתְנות חרובים בשפע.
אלון
צפוי קיץ פורה! (או: סוף עונת החרובים? - פרק שלישי)
מתברר, שחרובים דומים לכסף. בכל פעם, שנדמה, שהם עומדים לאזול, הם מתחדשים...
החרובים הירוקים של העונה החדשה גדלים לצד החרובים החומים, שנותרו מהעונה הקודמת, הפסיפלורה פורחת בִמלוא הדרה, ובקרוב תניב פרותיה, יבול הפיטנגו כבר בשיאו, ואילו הצבר פורח, וּכבר נראים פֵרות ראשונים.
אלון
עץ בעיר ועץ בכפר
יחסית לתל אביב, בסביבת מגוריי ברמות צהלה, יש הרבה פינות "כפריות", כגון הגינה הקהילתית במעוז אביב. בכל-זאת, היציאה מהעיר מרעננת. לאחרונה נסעתי בִשליחות אבי להביא את מכוניתו למוסך ברעננה. הביקור במוסך היה קצר, ונדרש לשוב ביום אחר להשלמתו. חשבתי לעצמי: איך אפשר לנצל את הנסיעה הזו? המשך...
סוף עונת החרובים? פרק שני
סוף עונת החרובים אמרתי? הפתעה! בעיצומו של החורף, בתחילת ינואר, בדיוק כשמלאי החרובים מסוף הקיץ התקרב לקצו, עברתי על יד עצי החרוב שבל הקמפוס, והנה על האדמה והשיחים שלל חרובים עסיסיים מתמיד. חלקם הלא-קטן אומנם מכוסים בעובש, רקובים או אכולים, אך עלה בידיי לצאת עם יבול מפואר. העסיסיות שלהם נובעת, כנראה, משילוב של שתי סיבות: הבשלה ממושכת על העץ וספיגה של מי גשמים. בדיעבד התברר, שגם אלה שנראו יפים, חלקם רקובים, אך עדיין נותרו רבים וטובים.
אלמלא עסקתי באותם ימים בקידום התנועה הירוקה-מימד בקמפוס, ספק אם הייתי מזדמן לאותו מקום. מסקנה: על העבודה שעשיתי ללא תשלום, תוגמלתי בדרך חומרית אחרת.
אלון
סוף עונת החרובים? פרק ראשון
אחרי שהכרזתי בספטמבר על סוף עונת החרובים, גיליתי בנובמבר בגן הסמוך ל"יד אבנר", ביתו של החוג לגאוגרפיה, מקום מושבי באוניברסיטה, עץ חרוב, שפרותיו אחרו להבשיל, ואף הם דחקו את הקץ של הידלדלות מלאי החרובים שלי.
כפי שסיפרתי, גן זה סיפק לי גם זיתים בשפע. אם לא די בכך, נמצא לי שם גם עץ של אגוזי מקדמיה! אקדמיה...
אלון
כל הזיתים שבעולם
בעוד המסיק במעוז אביב נמשך, גיליתי, שהכמות הגדולה באמת מצויה אף היא בהישג ידי היומיומי, בגן שעל יד "יד אבנר", מקום שבתי באוניברסיטה. בשלב זה של העונה, החל מחודש נובמבר ואל תוך החורף כבר ניתן ללקט מהאדמה זיתים שנשרו והתחילו להתייבש. צימוקי זיתים הם מכונים. כאן בגן האדמה שמתחת לעצים זרועה כולה בהם, ויעיל שלא ללקט אחד-אחד, אלא ללקט חופן עם העלים בבת אחת ולהפריד מן העלים תוך כדי השטיפה בבית. כשלא צריך לנסוע למרחקים, זה לא "פרויקט": רבע שעה של התרעננות מהמחקר מדי כמה ימים, ויש לי זיתים לכל השנה, ואם יהיו עודפים, אולי נמכור... האתגר הוא לעצור ולהבין, שאי-אפשר ללקט את כל הזיתים שבעולם.
אלון
דוקטורט בליקוט תמרים
התמרים שהיו תלויים, מפתים, על העצים בקמפוס האוניברסיטה, כבר נושרים להם על המדשאות, השבילים והשיחים. כמה מהם נוחתים במקומות מעניינים במיוחד. חלק גדול מהתמרים נגוע בחרקים ובתולעים, אך ליקוט סבלני עשוי להניב יבול. כמו-כן, רק מיעוטם בשלים - אלה החומים, אך גם הצהובים טובים למאכל. באשר לאדומים, נחכה ונראה, אם יבשילו. אני בספק.
אלון
תמרים אקדמיים
כפי שהמלצתי בתגובתי למאמר על ליקוט תמרים בעיר, אחד המקומות הטובים לליקוט תמרים הוא קמפוס האוניברסיטה, בפרט בין בית הכנסת למדעים מדויקים. כנראה, ליקוט מוצלח הוא תוצאה של שילוב של תפילה ומדע מדויק...
אז הנה עוד תמונת תקריב מלפני שלושה ימים.
אלון
סוף עונת החרובים
רוצו מהר! הזריזים שביניכם עוד יספיקו. בכל אוגוסט אני דואג להשאיר לעצמי פה ושם רבע שעה פנויה, כשאני באוניברסיטה. ללקט מלאי לכל השנה. של חרובים, כמובן. אקדמיים! לא צריך להתאמץ לקטוף אותם מהעץ. פשוט לאסוף מהאדמה שמתחת לעץ, לפני שיד תברואתית נעלמה מעלימה אותם, בתקווה שמישהו מהם נהנה מהם לפחות, ולא פח האשפה. גם לפני שהנמלים ומי ההשקיה עושים בהם שמות. החרובים אינם עסיסיים במיוחד, אך משמחים בהחלט ומזינים בוודאי. אלה שעל העץ אינם בשלים.
אלון
ירוקים ומבצבצים
אדמת בר. אדמה שעומדת ביובש מחצית מהשנה, מכילה זרעים אשר נחים, מחכים לרטיבות, לגשם. וכשבא גשם הם פורצים, נובטים, בירוק עז, ירוק של צעירות ורעננות. בשבועות האחרונים אני מסתובבת ומתפעלת מכל מופע כזה של נביטת בר. הם כל כך משמחים אותי הנבטים החצופים שאני חייבת ללחך אותם, כלומר לנגוס ולהרגיש אותם מתפצפצים בפי . על צעירות ירקרקה המשיכו לקרוא..
ליקוט תמרים בעיר
לפני שאני מתחיל, אני מוכרח לציין שאני ממש מתרגש לכתוב את המאמר הזה.. כשהתחלתי ללקט ולכתוב על זה באינטרנט, לא דמיינתי לעצמי שיבוא היום ואני אלקט תמרים בתל אביב. כלכך טעים! כלכך יפה! כיף כיף כיף! :-)
תמרים, כידוע, גדלים על עצי דקל תמר. עץ הדקל הוא יפה, נקי ואסטטי, ולכן העיריות בארץ מאוד אוהבות לשים דקלים לאורך רחובות ראשיים ע"מ לקשט את העיר ולהופכה למרשימה.
הרפתקאות ליקוט פירות סתוי
אחחח.. פירות הסתו, רימונים, גויאבות ואפרסמונים, שובם של האבוקדואים. העינים שלי מאתרות עצים פוטנציאלים. האף שלי בולש אחרי ריחות. את הריח של הגויאבה קשה לפספס. או שאת משוגעת עליו או שהוא מעורר רתיעה מוחלטת. כמו כוסברה. האף שלי איתר עץ גויאבה אחד ברחוב הסמוך. ענפיו ביצבצו מבעד לגדר החיה. הגויאבות היו גבוהות ובשלות. הצצה לחצר חשפה עץ עתיר גויאבות שרבות מהן מפוזרות מרקיבות על הקרקע. תחושה של הזנחה.... יש משהו נורא עצוב בלראות עץ עם פירות שנופלים ונרקבים. איזה בזבוז. החלטתי לעשות מעשה, לדפוק בדלת ולקבל רשות לקטוף... וזה לקח אותי להרפתקאה רגשית חדשה....להמשך...
מידע על ליקוט אצל שכנתנו מודיעין
שלום רב, ביום שישי 2.11 בין השעות 8:00-12:00
נקיים את מבצע "תמר בחשוון" מבצע חלוקת תמרים מפרי מגדי העיר לתושבי מודיעין מכבים-רעות. במודיעין מכבים רעות התמרים גדלים על עצי התמר לאורך השדרות ולאורך העמקים. מדי שנתיים, ניתן לאכול את התמרים, ואני בדעה שיש לאפשר לתושבי העיר להנות מ"פירות העיר"! (זה גם יחסוך ניקיון במדרכות עליהם נופלים התמרים) ביום שישי 2.11 בין השעות 8:00-12:00 נחלק חינם בלובי של בניין העירייה תמרים שמחלקת גנים ונוף יורידו מספר ימים קודם. בנוסף לחלוקת התמרים, תתקיים פעילות בדוכני הסברה והפעלה כדוגמת: איך מכינים דבש וריבה מתמרים, הכנת עוגיות תמרים, קליעה בסנסנים, הכנת סימניות, מניפות ומוביילים מעלעלי התמר, יצירה בתמר ועוד. המבצע בשיתוף: * איכות הסביבה בעירייה * מר שלום זעפרני ומחלקת גנים ונוף בעירייה, * מר איציק גזיאל וצוות "החווה האקולוגית" של מודיעין,* גב' אריאלה ריקס ופעילי "החברה להגנת הטבע" במודיעין,ובשיתוף גב' מרגו כהן (תושבת העיר)ו"אגודת הדקלאים"- חברת השיווק של מגדלי התמרים בישראל. בנוסף, אני מזמין את תושבי העיר המעוניינים להציג במקום מתכונים, מאכלים ועבודות יד תוצרת התמר והדקל, להשתתף באירוע בו תושבים יוכלו להחליף בינהם מתכונים! למעונינים לקבל דוכן-יש ליצור קשר מראש עם אלכס וינרב, סגן ראש העיר 9726107
alexw@modiin.muni.il באירוע יחולק גם דף הסבר על התמר במורשת ישראל, במקרא ובמדרשי חז"ל. הרבנות הראשית של מודיעין אישרה את חלוקת התמרים על אף שנת השמיטה שכן התוצרת היא של שנה שעברה ומשמעות השמיטה היא לקראת סוף שנת השמיטה-לא תחילתה. נתראה ב"תמר בחשוון" בברכה,
אלכס וינרב
סגן ראש העיר מודיעין-מכבים-רעות
מחזיק תיק איכות הסביבה, שימור אתרים, תיירות ונופש
טל: 08-9726107 פקס: 08-9726128
זר פרחים לחג
פרחים. אין כמוהם. לשמח, לרומם, להעניק רעננות, חגיגיות, צבעוניות, חיות וחיבור לנצח. אני אוהבת לנקות את הבית לקראת שבת או חג ובסוף הנקיון לבשם את הבית בקטורת ושמנים ארומטיים ולשים אגרטל קטן עם פרחים רעננים.
אני נוהגת ללקט את הפרחים שלי מגדרות חיות, שיחים פורחים ואיי תנועה ממושמעים. אני עדיין אוהבת חנויות פרחים, אבל אני מנסה להפחית את ביקוריי בהן... הנה למה ואיך
רגילת הגינה (ריג'ילה)
רגילת הגינה, הידועה גם בכינוי העממי "ריג'לה", היא צמח בר אכיל ובריא מאוד הנפוץ מאוד בתל אביב.
למעשה, בכל מקום בעיר שבו יש השקיה בטפטפות (למשל בגינות הנוי שברחובות, איפה שהעירייה שותלת פרחים), אפשר למצוא את הריג'ילה. או כמו שאני אוהב לומר - זאת לא גינה בלי רגילת הגינה...
אין צורך להרחיב על החשיבות שבצריכת עלים ירוקים בתזונה שלנו. את זה כולנו יודעים. אבל בעוד שכשרוב האנשים אומרים "ירוק" הם מתכוונים לחסה או פטרוזיליה, אותם אפשר לקנות בסופר (או יותר טוב - מחקלאי אורגני), את הריג'לה יש לנו בשפע וחינם, ולפי דעתי היא גם לא פחות בריאה.
מלקטת הפירות
סוף סוף הבנתי שאותו תחביב מוזר שמלווה אותי מזה שנים - אותו מבט מתבונן ורחב הבוחן מה אפשר ללקט, אותה תנועה של התרחבות בלב מול עץ פרי בשל ואותה מסירות מדיטטיבית של קטיפת הפרי, אינם סתם נטיות תועות. אלה הם סימנים לשייכותי לשבט קדום ומתמשך של לקטים. לסיפור כולו...