נושאים בענף

מפגש השראה בראשון לציון

קומפוסטאים ראשונים לראשון לציון - יוצאים לדרך במפגש השראה לכם וּבשבילכם, תושבי העיר, שרוצים להביא את השינוי בעצמם.

יום ראשון, 24/7, רחוב הנציב מוילוז'ין 7, שכונת גן נחום, בביתהּ של אפרת יסעור.

תוכנית הערב
19:00 נכיר זה את זה וּננשנש מטעמים בריאים וּמפתיעים
19:30 תמי צֳרי מעץבעיר תציג את פיילוט הקומפוסטציה העירונית ואת החיבור למשבר הסביבתי (בעיה) וּלאקולוגיה עירונית (פתְרון)
20:30 נחשוב יחד, איך להפיץ את בשורת הקומפוסט בעיר

בשלב הבא
העירייה מעניקה במתנה את קורס הקומפוסט השלם של עץבעיר לכל מי שיבחר לקחת חלק מוביל בפרויקט.

כיף לכם! להתראות ~

ועכשיו: ראשון לציון

אחרי הפעילות העצמאית בתל-אביב, שכללה מסיבות קומפוסט, יצירת מאגר מידע על הקומפוסטאים וכן סדנאות, קורסים וּמפגשי העצמה, ושיתוף הפעולה עם עיריית גבעתיים, שבמסגרתו הפצנו את הקומפוסטרים בקרב תושבים והִדרכנו וליווינו אותם, הוזמנּו כעת ע"י עיריית ראשון לציון להוציא לדרך את מיזם הקומפוסט שם.

העירייה הצטיידה בקומפוסטרים, והאתגר, שנקראנו לִשמו, הוא להגיע אל תושבי בתים משותפים וְלרתום אותם לַעֲשיית קומפוסט.

גרים בראשון? הזדרזו ודברו עם תמיר, tamir@citytree.net, 050-3366727 .

מסיבת קומפוסט, בגבעתיים, ובכלל

מסיבת קומפוסט, שלא לאמר, "מסיבת זבל", היא אירוע חברתי אקולוגי למהדרין. המצאנו את המילה ממש כאן בעץבעיר לפני כמה שנים, והיום אני מתמוגגת לשמוע אותה בכל מיני הזדמנויות שלא קשורות בכלל לעץ. ולחשוב שכשהתחלתי את האתר ייעצו לי לא להזכיר את המילה "קומפוסט" כי זה רדיקלי מדי! זה היה רק לפני חמש שנים, והיום כל תינוק מיינסטרים ממלמל: "אמא, את הבננה לקומפוסט" : )

התחלנו עם כמה מסיבות קומפוסט היסטוריות, ב"שרה'לה", ב"אבא גיל", בקיבוץ רבדים, בקריית ספר, אצל גל ונעם ואצל עירית ותמר, החלוצות, ועוד.

היום אנחנו עושים בין מסיבה לשלוש מסיבות בשבוע! בעיקר בזכות האגודה לתרבות הדיור של גבעתיים שהזמינה אותנו להטמיע קומפוסטציה בניינית. עם הגיבוי של עיריית גבעתיים אנחנו מגיעים לתושבים שפותחים לנו את הדלת, מקשיבים, ונענים בחיוב.

במסיבה, כל השכנים והחברים מוזמנים לשמוע מה זה קומפוסט ואיך עושים. יחד אנחנו מקימים את הקומפוסטר, שיכול להיות DIY, בנוי מלוחות שמצאנו ברחוב, או כזה שמגיע באריזת פלסטיק, והרבה עיריות כבר מחלקות אותו לתושבים, לפעמים במחיר מסובסד, עיריית גבעתיים נותנת אותו במתנה.

בסוף המסיבה, כל שכן יוצא עם כל המידע הדרוש, בגבעתיים גם מחלקים לדיירי הבניין מיכלים קטנים וחמודים להפרדת האשפה האורגנית בבית. מאותו רגע, החיים משתנים. 40% מהאשפה שלנו הולך לקומפוסטר, ורוב השאר יכול ללכת למיחזור. ביי ביי לפח הירוק הלא נעים שבו הכל מתערבב עם הכל.

אבל הדבר הכי חשוב שקורה במסיבת קומפוסט הוא... המפגש עם השכנים! בהרבה מסיבות נוצרים קשרים מעניינים ליד הקומפוסטר החדש. אחרי הכל, האנשים שבאים למסיבה הם אלה שאיכפת להם מהסביבה - וסוף סוף, יש לכולם הזדמנות להכיר אחד את השני. לפעמים מביאים כיבוד, ולפעמים, כמו בבניין של אסף, המפגש ממש נראה כמו פיקניק חברים בחצר הבניין - חוויה נדירה בעיר.

אם כל זה נראה לכם מדליק - ואתם גרים בגבעתיים - תכתבו לפיצי: pitzy@citytree.net

ואם כל זה נראה לכם מדליק - ואתם לא גרים בגבעתיים - תכתבו לאייל: eyal@citytree.net

-- תמי

בועז שילה

כחבר יקר וּפעיל של העץ עשיית הקומפוסט היא רק חלק משלל פעילותו האקולוגית של בועז, שניתן לקרוא עליה עוד קצת כאן.

בועז אינו מסתפק בקומפוסטר שבגינה הקהילתית יד אליהו, שהוא הרכז שלה, והוא מתחזק ערימה לתפארת בַחֲצַר הבניין המשותף, שבו הוא גר, הסמוך לגינה.

איך אומרים קומפוסט ביידיש?

בעברית, הֶחליטה האקדמיה לשון העברית: דְּשֹׁנֶת. אז אולי ביידיש טְשׁוּנְט?

שלא כמו בַפּעם שעברה, הפעם בעל הבית השתגע באמת? לא בטוח, אבל הורה על פינוי ערימת הקומפוסט, ארגז התולעים וכל הקשור בכך מֵחֲצַר ביאליק 25.

כמעט מיד נמצא משכן חדש לכל אלה: חֲצַר תיאטרון יידישְפִּיל, ביאליק 28, בניין, השייך לעירייה.

שוב גזירה, שיש בה הזדמנות: ערימת קומפוסט שכונתית על שטח ציבורי.

ועם הקומפוסט באו גם עציצים וַאֲדניות.

במקרה זכינו באותו יום לביקור של חיים פלדמן וּקבוצת תלמידי החקלאות שלו בחווה ואדם, שעזרו ברוב תנופתם בהקמה.

הקומפוסט המוכן פוזר מסביב לעצים הסמוכים.

אלון

יוצאים אל השטח ועושים חיים

כששאלו אותי בכיתה א': "מה תרצי להיות כשתהיי גדולה?" עניתי: "מורה לציור" (בחיי!) המורה הסתכלה עלי בסיפוק רב ואני הרגשתי שעניתי תשובה נכונה.

לאורך השנים המשכתי לחפש. לא עלה בדעתי ש"כשאהייה גדולה" אהייה פעילה חברתית. גם כשהתחלתי את עץבעיר, בסך הכל רציתי לשתף מידע, ולא דמיינתי לאן האתר החמוד שפתחתי הולך להוביל אותי.

אני שמחה לבשר שסוף סוף אני "גדולה" ואני הדבר הזה שאני "אהייה" - פעילה חברתית, לא פחות ולא יותר.

הרגעים שבהם אני מרגישה את זה הכי חזק, זה כשאני דופקת על דלתות של אנשים שאני לא מכירה.

עטורה בתג של "קומפוסטאית מובילה" ומצויידת בחוזר שמודיע לתושבים על המיזם החדש ל"מאה קומפוסטאים ראשונים לגבעתיים", אני תופשת אנשים בביתם ומתחילה שיחה.

קשה להבין מה כל כך גדול בזה, עד שלא מנסים. גם אני, בכל פעם מחדש, מתקשה לדמיין איך הפעולה הפשוטה הזה הולכת לשנות לי, ואחרי שעתיים של דלתות נפתחות, אני מדוושת הביתה, כולי סיפוק: "אני גדולה!".

ממשיכים לעבר 350 קומפוסטאים לתל אביב

אנו רואים את אירוע ההוקרה למאה קומפוסטאים ראשונים לתל אביב, שהתקיים לפני למעלה משנתיים, כאבן דרך בקידום הקומפוסטציה (מאתמול אמור/אימרי הַדְשָׁנָה) בתל אביב.

מאז נחשפה המציאות: עֲשָרות רבות של אנשים עושים קומפוסט בתל אביב ואף גאים בכך.

עץבעיר הִפגיש לאורך השנים האחרונות בין אנשים אלה וחיבר אנשים נוספים למעגל. התברר, שמי שעושה קומפוסט, שמח להכיר אחרים, המתברכים בהרגל זה, ושמפגשים אלה מאפשרים פתְרון משותף של בעיות וּמולידים רעיונות מועילים.

מפת הקומפוסטאים, התלויה במשרדנו, והתיעוד של הקומפוסטאים עלי עלי האתר מאפשרים, למשל, למי שאין לו תנאים נוחים לַעֲשיית הקומפוסט בביתו לבין מי ששמח לקבל את האשפה וּלטפל בה.

גם פורום הקומפוסטאיות/אים העירוני הגאה בַאֲתר "שינוי ירוק" מרחיב את הקשרים ואת השיח בין הקומפוסטאים.

בהמשך הרמנו את הרף לִ-350 קומפוסטאים, וּבימים אלה אנו ממשיכים לעבר יעד זה, כאשר מה שחשוב הוא מה שקורה בדרך.

בינְתיים החלה שכנתנו, גבעתיים, במיזם מאה קומפוסטאים מובילים משל עצמה בשיתוף עץבעיר.

אנו יודעים, כי גם מהלכים של העירייה, כגון מיזם הקומפוסט ברמת אביב ג' והמשכו בעידוד קומפוסטציה בבניינים משותפים ברחבי העיר, נשענים על האמירה הברורה, הנובעת מהמיזם המתואר כאן: יותר ויותר תושבים רוצים לעשות קומפוסט!

קומפוסטר מעץ ממוחדש וּמתוצרת מקומית

סוף סוף קומפוסטר יפהפה, שימושי וזול מעץ ממוחדש! למי תודה למי ברכה? לַחֲברנו היקר, גל לוין, בעל ידי הזהב, שעבר לאחרונה מתל אביב וּמתגורר כיום בחוות הפרמקלצ'ר "יש מאין" בנהלל. גל הוא שיפוצניק/בנאי אקולוגי אותנטי.

הקומפוסטר הזה עשוי ממשטחי עץ שהושלכו . יש לגל מספיק עצים כדי לספק כמות לא מבוטלת של קומפוסטרים.

יפהפה? ראו בתמונות, שצולמו לאחרונה בפסטיבל אקטיביזם, שם משך ה"מוצג" התעניינות רבה.
שימושי? נסו ותיווכְחו. הדופן הקדמית ניתנת לַהֲרמה בתוך חריצים בצדדים לשם הוצאת הקומפוסט הבשל מתחתית הקומפוסטר.
זול? 120 שקל בלבד (זול בהרבה מקומפוסטר תעשייתי לא מסובסד).

כעת אפשר לעשות קומפוסט, לרצות את השכנים, לפרנס בעל מלאכה אקולוגי וּלהימנע מפלסטיק מיובּא.

גבעתיים מתקדמת במרץ, וּבקרוב: חגיגת קומפוסט קהילתית

שלושה מפגשים מוצלחים כבר מאחורינו, בלב העץ (הדירה בִביאליק) וּבגינה הקהילתית גבעתיים בִרחוב פטאי.

וההתלהבות רבה - השלב ההראשון של הפרויקט נועד להיות הדגמה בִשכונת בורוכוב, ואילו האנשים באו משכונות רבות של העיר (וּפחות מבורוכוב...).

בכך לא מסתיים התהליך. כבר עכשיו התמסדו להם מפגשים שבועיים של הדרכה על קומפוסט מדי יום שישי בגינת פטאי, חינם אין כָסף, בהדרכת מאור ואלינה, מובילי הגינה וַחֲברים של העץ - הזדמנות להתחבר לגינה וּלהכיר את ערימת הקומפוסט הקהילתית שבהּ.

המפגש הבא יתקיים ביום שלישי 28/6 ב-17:00בבית ראשונים בִשכונת בורוכוב.
נחגוג פתיחת הקמפיין, נשמע הרצאה של תמי על סגירת מעגל המזון והזבל (ב-19:00), ניהָנה מֵהפעלת קומפוסט של אייל לִילדים וְלִמבוגרים ועוד הפתעות.

בואו להצטרף לקומפוסטאים המובילים!

מאה קומפוסטאים לגבעתיים

עיריית גבעתיים ועץבעיר מכריזים:

פרויקט מאה קומפוסטאים לגבעתיים יוצא לדרך!

עיריית גבעתיים בראשותו של ראובן בן שחר מצטרפת למהפיכת המִחזור וקוראת לתושבי שכונת בורוכוב להשתתף בפיילוט הפרדת אשפה וקומפוסטציה עירונית שיזמה חַברת המועצה רבקה שחף. הפרויקט יוצא לדרך בשיתוף פעולה עם עץבעיר.

במסגרת הפיילוט יחולקו מאה קומפוסטרים למאה בניינים בשכונת בורוכוב. בשלושת החודשים הקרובים תופץ בשורת הקומפוסטציה העירונית בשכונה ובכל העיר על-ידי קבוצת הקומפוסטאים המובילים של גבעתיים. הקומפוסטאים המובילים יקבלו ליווי והכשרה מאת עץבעיר, בחסות העירייה. הקומפוסטאים ילוו וידריכו את נציגי הבניינים (“קומפוסטאים בנייניים”), במיקום הרכבה ותפעול של הקומפוסטרים בחצרות הבניינים.

הקומפוסטאים יזכו להכשרות וימי כיף וייצרו רשת של שיתוף מידע ותמיכה להטמעת הרגלים חדשים בעיר, בכל מה שנוגע לטיפול באשפה. לשינוי זה צפויות להיות השפעות גם על הרגלי הצריכה והשמירה על הניקיון.

100 קומפוסטרים מתוצרת כתר, בנפח של 650 ליטר, נרכשו על ידי העירייה ויוצעו לוועדי הבניינים, במחיר חלקי. בתחילת ובסיום הפיילוט תישקל משאית אשפה ונגלה כמה אשפה הפרויקט חוסך בשכונת בורוכוב. כמובן שהפוטנציאל יעלה בהמשך עם העלייה במודעות התושבים והתפשטות הפרויקט לשכונות נוספות.

עץבעיר מברך את רבקה שחף על היוזמה הברוכה ומודה לעיריית גבעתיים על ההזדמנות ליצור שינוי ברחובות העיר גבעתיים!

מכירים מישהו ירוק בגבעתיים? מישהי ירוקה שעושה קומפוסט? העבירו את הבשורה לאנשים הנכונים - נשמח לשמוע מהם!

כיתבו אלינו: atarfr@gmail.com או התקשרו: 03-525-4196

חברת המועצה רבקה שחף - rebeca.shahaf@gmail.com - 054-5829082

מרכזת את הפרויקט מטעם עץבעיר עתר פרידמן,
מנהלת פרויקטים, מדריכה ויועצת בתחום הסביבה לרשויות מקומיות, עסקים, מוסדות ואנשים פרטיים. בלימודים לתואר שני ערכה מחקר אקולוגי בנושא זיהום נחלים וים על ספינה מטעם אוניברסיטת תל-אביב, מלווה בניה ירוקה מטעם מכון התקנים הישראלי ו- ILGBC, בוגרת פרמקלצ'ר עירוני מעץבעיר, עיצוב מוצר ירוק וקיימות מהמרכז הישראלי לעיצוב בחולון, ומאז 1999 מטמיעה טיפול במים, אנרגיה מתחדשת, מיחזור וקומפוסטציה, גינון אקולוגי ורכש ירוק.

ערימות הקומפוסט עברו דירה

"הרע מכול" קרה: בהוראת בעל הבית הקודם, נאלצנו לפנות את ערימות הקומפוסט מֵחֲצַר הדירה הקודמת בִביאליק 23. כפי שמעידות המרכאות, זה לא באמת נורא כל-כך, ואין לנו טְענות כלפי בעל הבית, להיפך: לִזכותו ייאמר, כי אפשר לנו להשאיר את הערימות מספר חודשים לאחר עזיבתנו כדי לאפשר הבשלתן. כמובן, נשמח, אם הדיירים הנותרים יקימו ביוזמתם ערימות קומפוסט משלהם, ונשמח לסייע בכך. התרשמנו, שכמה מהם, לפחות, מעוניינים בכך.

וּמה שמשמח: הערימות עברו לִביאליק 25, וכך הסתיימה תקופת ביניים של אי-נוחות בהעְדר ערימת קומפוסט, שאפשר לתפעל בחופשיות, וכן נוצרה הזדמנות להכניס אנשים נוספים - השכנים החדשים - למעגל הקומפוסט.

אז הייתה לנו מסיבת קומפוסט, כלומר, חברים באו לעזור בהעברה, והשמחה הייתה רבה. ערימה אחת הייתה בשלה, וכעת יש לנו כמה שקים טובים של קומפוסט מוכן לשימוש, והערימה השנייה ממשיכה להבשיל בִמקומה הֶחדש.

בדף הֶענף (לפי תאריך 7/5/11) תמונת ערימת הקומפוסט במיקומה הֶחדש, וּברקע המיקום הקודם מעבר לגדר.

מזל טוב ~

אלון

הקומפוסט חוזר לקריית ספר

והפעם לתמיד! השבוע הוחל שוב בַהֲקמת גינה קהילתית בתוך מכלים בקריית ספר בהנחיית אייל אנגלמאיר מעץבעיר. כמתבקש, כלל המפגש גם הקמה מחדש של מתקן הקומפוסט השכונתי. קודם לכן הוקמה ערימת קומפוסט במקום במסגרת מסיבת קומפוסט בהנחיית עץבעיר לפני שנתיים וחצי. מאז פונתה הערימה ע"י גורמים בעלי עניין בשטח, אך מאז התקבלה ההחלטה על הקמת גן אקולוגי על כל השטח בשיתוף התושבים, וּבשלב ראשון מוקמת בַמקום גינה זמנית. כעת אפשר להיות רגועים יחסית, שהגינה והקומפוסט לא יפונו. בהמשך ישולבו בגרסת קבע בגן האקולוגי.

חולצה ממוחדשת לכל קומפוסטאי!~

במסגרת קמפיין 350 קומפוסטאים שלנו אנו מדפיסים על חולצות את הכתובת:

"350 קומפוסטאים ראשונים לתל אביב
עשו קומפוסט, עשו חיים."

החולצות הן שלכם - אם את/ה קומפוסטאי/ת תל אביבי/ת גאה, הבא/הביאי חולצה, וּתקבל/י אותה כעבור זמן ממוחדשת.

המלה "350" עוצבה למעננו כלוגו יפהפה ע"י עינת פלד. את התבנית להדפס המשי הכינו מירב ופולה מסטודיו 220 וולט.

בנוסף, מוזמנים הקומפוסטאים התל אביבים לנעוץ דגלון על מפת הקומפוסטאים, התלויה על קיר הסלון האקולוגי וּלקבל מדליה.

הילדים הִסניפו קומפוסט

חג התרחש במרכז רוזין ברמת אביב ג' באותו בוקר שישי. כשהעירייה מחליטה להפוך אשפה לַחֲגיגה, זה לא עניין של מה בכך, וּכשלימור בייגל מופקדת על האירוע, אין פלא שהשמחה רבה.

אמנם, המוני התושבים של השכונה הצפונית לא שינו ממנהגי בוקר שישי שלהם, למעט כמה משוגעים לדבר וכמה מתעניינים, אך הילדים מילאו את המקום והשתתפו בחדווה רבה בסדנאות של מחדוש חולצות, קוסמטיקה טבעית וקומפוסט. ניתן להניח, ששיתוף רב יותר של הקהילה בִיצירת האירוע היה מביא לִמעורבות רבה יותר של קְהל המבוגרים, שכן יש גרעין של פעילים בנושא בשכונה.

בכל-זאת, לראות קבוצה של ילדים מקשיבה לשיחה על קסם הקומפוסט ואת הילדים מסניפים קומפוסט מתוך כפות ידינו הייתה חוויה מרוממת.

כלי הנגינה מחומרי פסולת הוסיפו לשמחה ואף הורידו גשם ראשון, שהביא את השמחה לשיא... ואת האירוע לִידי פירוק מוקדם רק מעט מהמתוכנן.

מלבד הסדנאות והדוכן שלנו היה שם אשר מימוֹן עם החיידקים שלו וכן דוכן של מינֵי קומפוסטרים משוכללים וּמשוכללים יותר, וּבִכלל זה כאלה עם מגירות, שבהם התולעים האדומות מסיימות את פעולתן בִמגירה ועולות לָזוֹ שמעליה, תוך שהן משאירות מאחוריהן את ההומוס הנכסף.

אנחנו הִשארנו מאחורינו קצת יותר מודעות, וּנקווה, שתוביל לִפעולה.

אלון

אירוע קומפוסט במרכז רוזין, יום שישי 8/10

במסגרת קידום הקומפוסטציה הבניינית ע"י עיריית תל אביב-יפו, יתקיים אירוע במרכז רוזין שברמת אביב ג', השכונה, שבה החלה הרצת המיזם. האירוע יכלול דוכנים וסדנאות בנושא קומפוסט ונושאי אקולוגיה עירונית נוספים, סדנְאות יצירה, הצגות ודוכְני תצוגה.

עץבעיר יפעיל דוכן הסברה, שבו תוּכלו למשש וּלהריח קומפוסט וּלשוחח עם אנשי עץבעיר וְלשמוע על פעילויותינו. כמו-כן, נפעיל עמדת הסברה והדגמה של קומפוסט וכן עמדת צרכנות רגועה, שבה תוּכלו להביא מְכלים ריקים של מוצרי קוסמטיקה וּנמלא לכם אותם בִקוסמטיקה טובה לכם וְלסביבה.

גולת הכותרת תהיה עמדת מחדוש חולצות. הביאו חולצות ונדפיס עליהן בהדפס משי: "עשו קומפוסט, עשו חיים!" ואת הלוגו המקסים, שעיצבה למעננו עינת פלד.

מי מכם שלא יבוא לאירוע זה, מוזמן להביא חולצות למחדוש אל עץבעיר. עד יום שלישי שלפני סוכות תוּכלו להביא אל עץבעיר חולצות, שאתם מוכנים למסור, כדי שניקח אתנו לאשרם.

יום שישי 8/10, 13-9:30, רח' דרזנר 2

העירייה מעודדת קומפוסטציה בניינית

עיריית תל אביב-יפו החלה באיתור מתעניינים בַהֲכנת קומפוסט בבניינים משותפים וּמחלקת להם קומפוסטרים מסובסדים תמורת 30% ממחירם. אלה יתקבלו בקרוב, וְלקראת המאורע תתקיים השתלמות בְ-1/7 בין השעות 18:30 וּ-20:30 במרכז רוזין ברמת אביב ג'. מטרותיה הן להתוודע לתפעול הקומפוסטר וְלדרך הנכונה לַהֲכנת קומפוסט וְלַהֲנעת התושבים בבניין וָעוד.

לימור בייגל מהרשות לאיכות הסביבה בעירייה , שהיא גם פעילה בעץבעיר, מוסרת, כי הפרויקט החל ב"פיילוט" ברמת אביב ג' וּמתוכנן להיות מַקּיף ביותר וּלהימשך זמן רב.

אנא הודיעו על השתתפותכם בהשתלמות, כיתבו אל לימור, baigel@zahav.net.il . ניתן גם לכתוב אליה וּלהזמין קומפוסטר לבניין משותף.

יש פתח תקווה לתל אביב...

הנה נוסח הפרסום הרשמי של העירייה...

אילנית ארז

לא סתם קומפוסטאית, כי אם ותיקה למדי במושגים תל אביביים. לפני תשע שנים פשוט נמאס לה להוריד את הזבל...

בדומה למספר אנשים נוספים, ששמענו עליהם, אילנית עושה את הקומפוסט בתוך פח ללא תולעים על מרפסת דירתה שבִרחוב הַמֵּליץ. מדובר בפח אשפה גדול, שחור של 50 ליטר. היא מַנּיחה שכבה של אדמה, מעליה אשפה, שוב אדמה וחוזר חלילה. את האדמה היא לוקחת מעציצים, שלא עלו יפה, וּכשהקומפוסט מוכן, היא מחזירה אותו לעציצים. אם שוב לא הצליחו, החומר חוזר לשמש בקומפוסטר.

אירוע הוקרה מסכם למאה הקומפוסטאים הראשונים של תל אביב והכרזה על 350

שנה עברה, שנה חלפה, ואת הרף נרים: ממאה קומפוסטאים ראשונים לִ-350. בַשנה שעברה קיימנו אירוע הוקרה למאה הקומפוסטאים הראשונים של תל אביב. עֶשְרות קומפוסטאים נעצו דגלונים על המפה שעל קיר הסלון האקולוגי וקיבלו מדליות. טרם הבאנו את כל המאה אל הסלון, ויש לכם הזדמנות לקבל מדליה מהסדרה החלוצית והחד-פַעֲמית (וּמתכלה) של המאה הראשונים! ויחד עם זאת, אנו יודעים, כי יש הרבה יותר ממאה, ולכן, וּמתוך הזדהות עם קמפיין "350" להפחתת גזי החממה, העלינו את הרף לִ-350. דרככם נוכל להגיע אל קומפוסטאים נוספים. אם אתם יודעים על קומפוסטאים נוספים, ספרו לנו עליהם והזמינו אותם לבוא. האירוע יחבר בין אנשים שיש להם זבל לכאלה שיש להם גינה, לכאלה שיש להם צמחים וּלכאלה שעושים קומפוסט.

באירוע נכריז על שיתוף פעולה עם העירייה לקידום הקומפוסט העירוני!
המשך המהלך בַאֲתר עץבעיר וּבְמפה ירוקה לתל אביב. האירוע יחתום יומיים של בתים מבפנים.

הביאו דוגמיות קומפוסט להשווצה. בואו לקבל את חולצותיכם הממוחדשות מהשנה שעברה, לשתות וְלשמוח. אתם מוזמנים להביא כיבוד מתחשב.

את הלוגו היפהפה עיצבה למעננו עינת פלד. את התבנית להדפס המשי הכינו מירב ופולה מסטודיו 220 וולט.

מוצ"ש 8/5, 18:00.

דן תמיר

דן הוא חבר של העץ. השקתו לאקולוגיה מתבטאת בִתחומי פעילותו המגוונים וגם - איך לא? - בַעֲשיית קומפוסט.

במהלך כשנה בציריך ראה איך מתנהלת עיר, שכמעט אין בה פסולת, שאינה ממוחזרת לחומר גלם או נשרפת במשרפה עם מסננים לַהֲפקת אנרגיה. הדבר הפך אצלו לטבע ראשון, וּמֵאז משפחת תמיר ממחזרת.

עקב מגוריו בדירה עם גג בתל אביב, פיתח שיטה לַעֲשיית קומפוסט על הגג בפחים ישנים מחוֹררים. כמו-כן, הוא מצטרף אל כלבתו, המתפעלת ערימת קומפוסט על האדמה בֶחצר. בִשני המקרים, הוא מדווח, כשפותחים את הפח או הערימה, עולה ניחוח אדמה תחוחה אחר הגשם.

דורון תמיר

דורון למד לעשות קומפוסט בקורס הפרמקלצ'ר, העומד לקראת סיומו, וּמֵאז יש לו ערימה בַחֲצַר ביתו שבִרחוב צְ'לֶנוֹב.

דורון הוא מוזיקאי, שהתגלה כרב-פעלים בשיפוץ הסלון האקולוגי. הוא מרבה להתנדב וּלהישאר לאחר השיעורים כדי לעבוד, איש מעשה, שנעים לעבוד אתו.

לאחרונה דורון מזכה אותנו בשפע של פירות וִירקות, שהוא מקבל מֵעודְפי חנות.

יריב ספקטור - חבר יקר וקומפוסטאי

יריב, עכשיו בתל אביב...

יריב הוא חבר יקר של העץ, תומך ועוזר ונמצא ומשתתף בכל הזדמנות. בין השאר הוא מעביר כאן חלק מסדנאות הקומפוסט החודשיות שלנו, משתתף סידרתי בקורס הפרמקלצ'ר העירוני, וספק של שקיות מתכלות (באמת) ופחי הפרדה נאים, בתוקף עבודתו בחברת נטורה מודיפלסט.

ליריב יש הרבה מה להגיד על אריזות והנטייה שלהן להתכלות. או לא.

והוא לא רק מדבר, הוא גם עושה קומפוסט. כשגר בכפר הייתה לו ערימת קומפוסט פשוטה ליד הבית, ועכשיו כשעבר לתל אביב הוא משתדרג עם מערכת קומפוסטציה ביתית-עירונית, המערבת תולעים אדומות בתהליך.

פורום הקומפוסטאים - מפגש מספר ארבע הנה זה בא

שלומים ושלומות,

זוכרים? עוד מעט זה קורה, ה-מפגש, של ה-שנה, רגע לפני שנה חדשה. אז אין כמו חגיגה, בלי בלי עוגה, אז איפה איפה עוגת הקומפוסט? תה צמחים יהיה (פולנייה או לא?!) וגם כיבוד מתחשב! אז למי ששכח/ה הנה תזכורת קטנה:

'''יום ב' 9.11 בשעה 19:30 בעץבעיר- ביאליק 23''', כל כיבוד מתחשב שהוא ודוגמאות קומפוסט עירוני יתקבלו בברכה :)

אנא אשרו את השתתפותכם בעץבעיר 03-5254196 או בדואל: aya (at) citytree.net .

מזל טוב לסבא ליאו!

לסבא ליאו, וַתּיק הקומפוסטאים, מלאו החודש 98! בטעות חשבנו, שהגיע כבר למאה, אולי בגלל מאה הקומפוסטאים. עכשיו אנחנו מבינים, מדוע הוא נראֶה צעיר כל-כך...

יישר כוח!

טל הלהטוטל

טל ברונפלד התקשר לכאן עם שאלה שאנחנו כבר רגילות לשמוע: "יש לכם תולעים?". לילך אמרה שכן, והזמינה את טל להגיע ביום שישי. כשטל אמר שלא יוכל להגיע כי בימי שישי הוא עובד ב... להטוטים, לילך לא עמדה בזה והזמינה אותו לבוא תיכף ומיד.

טל נכנס כולו רוח שטות וגם צלצולים, ולא בזבז אפילו שנייה. תוך אותה שנייה לילך ואני היינו על הרצפה - מתגלגלות מצחוק.

לא יודעת איך הצלחנו לאסוף את עצמינו ולעטות את ארשת הממלכתיות המתחייבת מהמפה שעל קיר הסלון. טל, והתוכי שהכין לנו, ארתור, נקראו אל הדגל. הדגל ננעץ ברחוב פיירברג 29, שם משתתפים 6 מתוך 10 שכנים בפעולה המתקנת של טל.

הסברתי לטל שאין צורך בתולעים לערימה שבגינה, אבל מכיון שהוא אוהב חיות ורוצה לראות קומפוסט קורה מהר, הוא התעקש להתחיל גם קופסת תולעים, במקביל לערימה שבחצר. למחרת, ביום שישי, הוא בכל זאת הגיע, וקיבל סיור פרטי לקופסת התולעים שבאמבטיה. ככה זה כשמצחיקים אותי.

בהצלחה לתולעים ולטל!

מי שצריך תולעים, מוזמן להתקשר אלינו, מי שצריך צחוקים, שיתקשר לטל - 050-950-0778. יש גם אתר: גובהטרון.

מיכאל כהן

מיכאל שמע על עץבעיר כשחיפש תולעים אדומות. למחרת הוא כבר התייצב פה, ואכן רכש את התולעים בהן חפץ. על הדרך, מכיון שהוא מקמפסט כבר חצי שנה בחצר ביתו אשר ברחוב אלעזר בנווה צדק, הוא קיבל מדליה והרבה יותר כבוד ממה שיער לעצמו רק יום קודם. איזה כיף לגלות עוד קומפוסטאי עירוני!

שרה אוסלנדר

כשגרה שרה בִפלורנטין, הייתה מביאה אשפה לערימת הקומפוסט בגינה הקהילתית שבשכונה. כשעברה לִשכונת שפירא, יצרה לעצמה את החלופה בַחֲצֵרָהּ. היא משתמשת בשני פחים מחוֹררים מסביב וּבתחתית. הלחות בפנים גבוהה מדי, כתוצאה מאוורור לא מספק, כנראה, אולי בגלל מחסור בגזם. הפח מאפשר לתחום את הקומפוסט בשטח קטן, כיוון שהֶחצר קטנה, וכן יוצר בידוד מהשכנים, שחלונותיהם סמוכים. שרה מְזיזה את הפח ממקום למקום בֶחצר על-פי הצרכים, וּבכל מקום, שבו הוא ניצב לִזמן מה, הוא מעשיר את האדמה, וניתן לשתול שם צמחים. למרות שחלפו שמונָה חודשים, הקומפוסט אינו בשל, ועל-כן קנתה מאתנו שַלשוֹלים (תולעים) כדי להוסיפם לקומפוסט. עקב קשיי שפה אין תקשורת של ממש עם השכנים, אך נדמה לה, שהם מוסיפים לפעמים אשפה.

טל קמיל

עוד דגל ננעץ על מפת הקומפוסטאים מחוץ לִתחומי תל אביב. טל קמיל, תושבת שיכון ותיקים ברמת גן, יודעת הרבה על פלסטיק, כי פעם היא עבדה בחברת "כתר פלסטיק".

סבא של מיכל, קומפוסטאי ראשון

מיכל, האשה מאחורי תיירות אקולוגית, וחברה טובה של העץ, סיפרה לי יום אחד שבעצם, סבא שלה עשה תמיד קומפוסט בחצר ביתו שברמת החי"ל. נסענו לשם, מיכל ניבה ואני כדי לפגוש את סבא ליאו, שבעוד כשנה ימלאו לו 100 שנה!

את הביקור תיעדה ניבה במילים, בינתיים הנה תמונות מן הביקור.

אנחנו על המפה!

כמובטח, תלויה לה כעת מפה גדולה של תל אביב על קיר הסלון האקולוגי, וּנעוצים בה עֶשרות דגלונים, מֵרמות צהלה בצפון ועד יפו בדרום, מסמוך לים במערב ועד כפר אז"ר במזרח. כל דגלון אומר: גם כאן עושים קומפוסט! אכן היה זה ערב מרגש, שבו חולקו לקומפוסטאים מדליות מקרטון וּבד ממוחדשים, וננעצו הדגלונים על המפה. הייתה תחושה של העצמה, אנשים - מכל הגילאים - הִרגישו, שהם משתייכים למשהו, שמתרחב והולך, ושכנראה, זה לא סתם שיגעון פרטי שלהם...

אירוע הוקרה למאה הקומפוסטאים הראשונים של תל אביב

חגיגה לכבוד חלוצי הקומפוסט העירוני התל אביבי. בואו בִמאותיכם!

מוצאי שבת, 9 במאי, משעה 19:00, בעץבעיר, רחוב ביאליק 23 תל אביב.

עץבעיר מחזק את הקהילה האורבנית הממחזרת באירוע המעלה על נס את המיחזור המושלם: קומפוסט. תוצג מפת הקומפוסטאים התל אביביים, יצולמו העוסקים במלאכה ברגע סימון מיקומם על המפה. יחולק קומפוסט עירוני ארוז וממותג למזכרת (פריט לאספנים!). הביאו חולצות למִחדוש. את הלוגו היפהפה עיצבה למעננו עינת פלד. את התבנית להדפס המשי הכינו מירב ופולה מסטודיו 220 וולט.

יחולק כיבוד מתחשב, תהיה מוסיקה עירונית חיה. האירוע יחבר בין אנשים שיש להם זבל לכאלה שיש להם גינה לכאלה שיש להם צמחים ולכאלה שעושים קומפוסט – ברור!

האירוע יתקיים במסגרת פסטיבל בתים מבפנים ובסמוך לתחילת חגיגות המאה לתל אביב. כך אנו בוחרים לחגוג מאה שנה לתל אביב.

המשך המהלך בַאתר עץבעיר, בַאתר שינוי ירוק של מרכז השל וּבמפה ירוקה לתל אביב.

לִפרטים נוספים, אפשר להתקשר לעץבעיר: 03-525-4196 או לכתוב אליי.

אם אתנ/ם יודעות/עים על קומפוסטאיות/אים נוספות/ים אנא תנו לנו את הפרטים שלהנ/ם.

תודה לִסניף תל אביב של החברה לַהגנת הטבע, שפרשׂ חסותו על האירוע.

איה

מי מַכיר את האיש שבקיר?

סוף סוף מישהו חסר בושה שם את האמת על הקיר. מישהו ראה? מישהו יודע מי זה? היכן זה?

קסם הקומפוסט

מאמר מאת תמי צרי, גננית עץבעיר לענייני אקולוגיה עירונית

עד היום שבו התחלתי את הגינה מאחורי הבית המשותף בו אני מתגוררת בשכירות, המסלול הקבוע לחצר נעצר בפחי האשפה. שם, בלב כואב, כל יומיים, הייתי משחררת שקית מלאה ברובה שיירים אורגניים אל תוך הלוע הירוק. חשבתי על קומפוסט, אבל הפחד עצר בי... "מה יגידו השכנים"?

קומפוסטאית בעיר הגדולה 4

שמעתם ממני במקרה על המַאֲהָב (כדברי להב זוהר) בקריית ספר? איך זה קשור לקומפוסט? כמו כל דבר, הכל קשור להכל. אז לפני שנספר על לידתה של ערימת הקומפוסט בפארק, אספר בקצרות עליו.

קומפוסטאית בעיר הגדולה 3

אהלן, אחרי ההצלחה הראשונית של קומפוסט התולעים ואחרי ההבנה, שהן לא יכולות להכיל את כל הזבל שלנו, החלטתי על הקמת ערימת הקומפוסט בבניין המגורים שלי.

קומפוסטאית בעיר הגדולה 2

שלום לכם, זוכרים אותי? נפגשנו בפעם הקודמת כשסיפרתי לכם על הספר "זבל אנושי". הפעם ארחיב על קומפוסט התולעים בדירתי הקטנה. זה התחיל בתחושת אי נוחות קטנה, איך אפשר להיות להוטה סביב מיחזור זבל אורגני ולא להתנסות?

קומפוסטאית בעיר הגדולה

שלום לכם, אני איה, מתנדבת בעץבעיר מזה מספר חודשים. אשמח לשתף אתכם במבחר הגיגים על הזבל האורגני שאני מייצרת. קודם להגיגים, ברצוני להלל ולפאר את הספר המכונן בחיי קומפוסטאית מתחילה :"זבל אנושי" שהוא חובה בכל בית סביבתי בישראל. טרם קריאתו, שאלתי את תמי איזה ספר יסוד יש לקנות למי שרוצה להתחיל מאיפשהו. תמי טענה ובצדק, שזה תלוי מי ומה אני, מה הסגנון שלי. אך ידעה להדגיש ולומר: "זבל אנושי" הוא ספר היסוד... נו טוב, אם תמי אמרה, אז כנראה שאין מנוס. התחלתי ולא יכולתי לעזוב אותו לרגע. ראשית, הספר מעלה הרבה שאלות על הנחות יסוד שהן "ברורות מאליהן".

ואלון לא עושה קומפוסט? נראֶה לכם?

זה שלא כתבתי זאת עד היום, זה רק מחוסר פנאי. אבל עשיית קומפוסט קדמה אצלי להצטרפות לעץבעיר. זה היה לפני כשנה וחצי, עת הצטרפתי למקימות הגינה הקהילתית במעוז אביב (בזכות מודעה באתר עץבעיר וחבר, שסיפר לי על האתר), ושם אחד הדברים הראשונים שעשינו היה הקמת מתקן הקומפוסט, וכך רוב חברי הגינה מצאו את עצמם באופן טבעי מביאים את אשפת המטבח שלהם - מי בקופסאות ומי בשקיות - ועושים קומפוסט.

פורום הקומפוסטאיות/ים הראשון בישראל יצא לדרך

קומפוסטאיות/ים יקרות ויקרים

פורום הקומפוסטאיות/ים הראשון בישראל יצא לדרך ביום חמישי שעבר,15/1/09. בפורום השתתפו חמשה מקמפסטות/ים.

גם אבא גיל עושה קומפוסט

צהרי יום ששי, והחומוסייה האורגנית המשופצת של אבא גיל ברחוב יהודה הלוי מתמלאת בהדרגה. לוגמים מרק עדשים מהביל בקעריות מתכלות ומבקשים תוספת. גיל וגילי נראים חגיגיים משהו, מוזיקה עליזה ברקע, ורק הילד המתרוצץ בין הרגליים מזכיר, שזו לא חתונה... זו מסיבת קומפוסט.

בקיבוץ רבדים שוב עושים קומפוסט

כמובטח, היינו שם, בקיבוץ רבדים, עם כמה מחברינו הטובים. הקיבוץ בהמוני ילדיו והוריו ציפה לנו בדריכות חגיגית ברחבה המרכזית.

קומפוסט תולעים ברחוב ליפסקי קומה רביעית

מירי הייתה בקורס של קרן יעבץ לאקולוגיה עירונית והתחילה קומפוסט אצלה בקומה רביעית. קצת לא הלך לה, ..טוב זה לא קל להצליח לשמור על תנאים טובים למפרקים בסלסלה לא גדולה, ליד חוטי הכביסה על המזגן מחוץ לחלון. אחרי כמה זמן החליטה להשתדרג לקומפוסט שילשולי אדמה אדומים (תולעים אדומות) ופנתה אליי. הבאתי עימי תולעים ואחרי הדרכה הקמנו את המתקן אצלה במרפסת.

בתמונה רואים את הגיגית הזמנית. יש צורך במיכל גדול יותר.

בהצלחה מירי

עודד משולם

oded.meshulam@gmail.com

עץ בכפר: המסיבה הבאה בקיבוץ רבדים ב-30/10

יש לנו פינה חמה בלב לקיבוץ רבדים, שהוציא מתוכו כמה אנשים שאנחנו מעריכים. באופן לא מפתיע, החליטו שם על טיפול יסודי בנושא האשפה. תחילה תוקם ערימת קומפוסט לדוגמה בביה"ס החדש, שמושם בו דגש על לימודי הסביבה.

זה יקרה ב-30/10 החל מהשעה 16:00. עץבעיר יהיה שם להדריך ולהדגים. אנחנו, התל אביבים, נביא את בשורת הקומפוסט לקיבוץ! בהמשך יינתן פתרון לכלל האשפה בקיבוץ, וטרם הוחלט באיזו דרך: ערימות קומפוסט ביתיות או איסוף מרוכז.

אבא גיל מארח את עץבעיר למסיבת קומפוסט

אבא גיל, חומוס אורגני משובח, עבר שיפוצים, והחצר פנויה לערימת קומפוסט. ביום ששי 21/11 ב-15:00 נחגוג את הקמת הערימה כמנהגנו, בליווי הסברים על החשיבות שבהפרדה בין אשפה יבשה לרטובה ומיחזור האשפה הרטובה, האורגנית, וכמובן, בהדגמה חיה של הדבר עצמו, עם מדוע ועם כיצד.

האירוע יצולם ע"י מהות החיים לשם הכנת סרט קצר על עץבעיר.

כתובת: יהודה הלוי 55 (פינת יבנה).

משך המסיבה: כשעתיים.

עלות מומלצת: 30 ש"ח.

להרשמה ופרטי הגעה נא לכתוב אליי: alon@citytree.net.

מסיבת הקומפוסט הבאה, ששי 10/10 15:30

אמיר פסטר מבין, שלא מספיק לרכב על אופניים, צריך גם לעשות קומפוסט (<-:).

לאחר שהשיג את הסכמת ועד הבית, הוא מזמין אותנו ביום ששי 10/10 ב-15:30 להקמה חגיגית של פינת קומפוסט בחצר האחורית של הבית המשותף, שהוא גר בו, בסמוך לכיכר רבין.

גם שרית עושה קומפוסט

שרית הייתה פה, בעץבעיר, בסדנת קומפוסט, חזרה הביתה, ותרגמה ידע טרי ורקבוביתי למעשים, והנה, קום איל פו (כמו שצריך), עוד ערימת קומפוסט קום קמה פה.

את התמונות פרסמה למעננו בקבוצת עץבעיר ב-Facebook, ועל כך תודתנו.

מזל טוב!

המסיבה הבאה במתחם קריית ספר ב-12/8

הפעם לא בבית פרטי, אלא במסגרת הפיקניק השבועי במתחם קריית ספר. לפרטים נוספים.

להתראות,
אלון

מסיבת זבל נוספת בקרוב

חזרנו ממסיבת הזבל של גל והנה חיכה לנו מייל מאזרחית שלא יכולה יותר בלי זה. המייל גרם לנו להתקשר מיד כי ניתפשנו בחירומיות שעלתה ממנו. הבחורה בצד השני של הקו לא רצתה לחכות. קבענו לה ביקור בית ליום שלישי הזה (15/07/08) בארבע וחצי אחרי הצהריים.

עדכון ב-15/7: המסיבה נדחתה מסיבה טכנית. פרטים בקרוב.

גם גל ונועם עושים קומפוסט

היום חגגנו עוד ערימת קומפוסט חדשה בעיר. גל של נולי הזמינה אותנו לביתה ביד אליהו לעשות לה קומפוסט. כמה חברים של גל ושל העץ הגיעו לקבל רעיונות על הדבר המופלא הזה שמעלים לנו את האשפה שלנו ממש מתחת לאפינו, אפילו בלי להסריח.

גם להב עושה קומפוסט

אתמול הזדמן לנו לבקר בחצר של הבית המשותף בו מתגורר להב. הוא הזמין אותנו אחרי סיור של עיר לכולנו לראות איך הוא עושה קומפוסט בחצר הבית המשותף בלי בעייה ובלי להטריד את השכנים. במקרה שלו הוא טרח לגדר את הערימה במשטחי הרמה ועוד משטחים דקורטיביים אשר מצא ברחוב. הערימה שלו ממוקמת בפינה מוצלת ממש ליד הגדר הקדמית של הבית, ליד הכניסה, ונראית כמו ערימת גזם תמימה מתוחמת.

כמובן שאין זבובים ואין יתושים וכפי שכבר נרמז, השכנים לא מוטרדים כלל, ושניים מהם כבר התחילו להפריד אשפה.

כיף לראות ערימות קומפוסט בעיר!

המסיבה הבאה: אצל גל ביד אליהו

בואו ללמוד איך עושים קומפוסט, אצל גל

מקום: יד אליהו, כתובת מדוייקת תימסר במייל לנרשמים
זמן: יום שישי 11/7 בעשר בבוקר
עלות: אתם מחליטים כמה גדולה יכולה להיות התמיכה שלכם בעץ, אנחנו מציעים מינימום של 30 שקלים
משך המפגש: שעתיים
לפרטים והרשמה: alon@citytree.net

את גל של נולי פגשנו ביום הירוק שהשתתפנו בו במכון התקנים. היא סיפרה לנו ש-די. היא לא יכולה יותר לזרוק זבל לזבל ורוצה כבר להתחיל לעשות קומפוסט. גל מגדילה לעשות ומתכוונת להתחיל שני מפעלי קומפוסט קטנים. אחד אצלה בבית, עם תולעים, והשני בחורשה קטנה, קומפוסט בשיטת הערימה החמה, בשיתוף השכנים.

אנחנו נהיה שם, להדריך ולעזור, וכולם מוזמנים להצטרף, ללמוד ולהפיץ את וירוס הקומפוסט הלאה.

כמה מילים על קסם הקומפוסט

עד היום שבו התחלתי את הגינה בבית המשותף בשדרות נורדאו בו התגוררתי, המסלול הקבוע לחצר נעצר בפחי האשפה. שם, בלב דואב, שיחררתי פעם ביומיים שקית מלאה ברובה שיירים אורגניים אל תוך הלוע הירוק, ומבוישת נסוגתי אל הרחוב או חזרה הביתה.

ברגע שפרצתי לחצר האחורית המוזנחת עם טורייה חדשה מהחנות ונוצר הקשר ביני לבין האדמה, ידעתי שיותר לא אוכל עוד לעצור בפחים. למחרת חזרתי לזירת הפשע, בידי האחת הטורייה ובשנייה שקית מהוססת. בלב פועם טמנתי את תוכנה באדמה. כל יום חזרתי על המעשה, תוך שאני משכללת ומתחילה לעשות קומפוסט כמו שצריך, עד שפתאום הייתה לי ערימת קומפוסט חמה. חמה ממש. לא היה ריח רע, לא היו זבובים, החתולים נשארו אדישים. לא היו ג'וקים, לא עכברושים ולא דרקונים – הטבע עבד יופי.

גם עירית ותמר עושות קומפוסט

הנה הייתה מסיבה ועכשיו יש לעירית ותמר ערימה יפיפיה בחצר ביתן שברחוב גאולה. את הזבל האורגני הן שמות במיכל ניפרד במטבח, ומורידות אותו לערימה אחר כבוד כל כמה ימים - אם משאירים את המיכל מאוורר הוא לא מסריח.

שבוע לאחר המסיבה, עירית הורידה את הזבל הלא אורגני שלה לאשפה. היא כמובן שקלה אותו. הוא שקל 600 גרם בלבד. לפני המסיבה הזבל המעורבב שלה שקל יותר משלושה קילו, והעירייה נאלצה להוביל את כולו לחירייה, משם הוא נסע לנגב ושם הפך לזיהום. עירית מספרת שהערימה כבר חמה. מה שמרמז על תהליך קומפוסטציה בריא.

סדנת תולעים אדומות אצל עודד משולם

לאחרונה השתתפתי ב, שהעביר עודד משולם בחצר ביתו התל אביבי. החצר היא גן-עדן בזעיר-אנפין, ששורר בה איזון יפה בין עשבי בר הגדלים לנפשם לבין ירקות, פרחים ועצים. היה זה בוקר חורף אביבי, ואותה חצר נראתה כמו המקום הטוב ביותר להיות בו באותו זמן.
השתרענו לנו על הספות והכיסאות בפתח הבית כדי ללמוד כמה דברים על התולעים האדומות, המאפשרות לנו להפיק דשן איכות לעציצינו גם בבית ללא אדמה. ניתן למקם קומפוסטר תולעים אסתטי וידידותי בתוך הדירה.

מסיבת זבל אצל עירית

עירית שהצטרפה אלינו לאחרונה כגננית מהשורה כבר לא יכולה לזרוק את הזבל לזבל - זה גורם לה להפרעה. אנחנו מכירים את ההרגשה. היא כבר לא יכולה לחכות, חייבת ערימת קומפוסט משלה.

ביום שישי הרביעי לאפריל, בשלוש אחרי הצהריים ניפגש בחצר של עירית (והדודה שלה תמר) להשיק ערימה חדשה בעיר. כל מי שבא מוזמן להביא שתייה וכמובן את הזבל האורגני מהמטבח. החצר נמצאת ברחוב גאולה 10.

בתכנית: בירות, נישנושים, אנשים ירוקים, הרצאה קלה על המשבר האקולוגי ואיך כשאנחנו עושים קומפוסט אנחנו משנים את העולם, והעיקר: הקמת ערימת קומפוסט! עירית תספר לנו כמה קילו זבל היא זרקה לזבל בעשרה ימים האחרונים (היא מצטיידת במשקל ממחר), ואחר כך נעקוב אחרי כמויות הזבל היורדות מהרגע שיש ערימה. מי שיבוא יוזמן להצטרף למהפיכת הקומפוסט העירוני ולהקים ערימה משלו שתתמוך בשלוות החיים של בעל הערימה, באיזון הסביבתי ובעץ-בעיר. איך? בואו למסיבה ונספר לכם.

זה לא עולה כסף כי זה עדיין פיילוט, אבל מי שמרגיש שיש לו סיבה טובה לתת, מוזמן לתרום במקום לעץ-בעיר.

איך עץבעיר הופך קומפוסט לכסף?

אתם לא מאמינים. יום אחד אני מקבלת SMS מאייל של יוזמת האנרגיה הטובה, המודיע לי שהפחמן שאני חסכתי בשנה וחצי של קומפוסטציה בבית המשותף נימכר ותמורתו מחכה לעץבעיר צ'ק על סך 500 ש"ח. מדהים, לא?

טוב, טוב. אז לא כל אחד יכול עכשיו להזדכות על הקומפוסט שלו, אבל אתם יכולים לעשות קסם שיעזור לעץבעיר להתקיים ואפילו לשגשג!

איך הקסם הזה עובד?

כשאנו עושים קומפוסט אנו חוסכים בפליטות של גאז המתאן שכידוע, הוא גאז מחמם מאוד, פי כמה וכמה מהפחמן הדו חמצני המפורסם. הפחמן הוא המטבע שבאמצעותו מודדים את כל הפליטות המחממות. לפי המטבע הזה מחשבים כמה כסף שווה גאז החממה (קנס), ובאותה מידה, החיסכון בגאזי חממה (פרס). מי שפולט גאזי חממה, מן הראוי שישלם קנס, ומי שחוסך בהם מן הראוי שיקבל פרס. אז יש שוק שלם שנבנה סביב ההגיון הזה, וכאן בארץ פועלת לה יוזמת האנרגיה הטובה שיוצרת פרויקטים חוסכי פליטות או תומכת בכאלה שכבר קיימים, ע"י מכירה של החיסכון בפליטות (אשראי פחמני) לגופים שרוצים לאזן את טביעת הרגל הפחמנית שלהם.

מקסים לא?

אז עכשיו, איך אתם יכולים לקחת חלק במשחק? תזמינו אותנו להקים לכם ערימת קומפוסט, ותשקלו במשך שבועיים את הזבל האורגני שאתם זורקים לתוכה (נשאיל לכם מישקל אם אין לכם). את המספרים תעבירו לנו ואנחנו נודיע לכם כמה כסף זה שווה. בתום תקופה, וככל שנעשה יותר קומפוסט, עץ-בעיר ייקבל מיוזמת האנרגיה הטובה כסף עבור החיסכון.

לדעתינו זו דרך מופלאה לעזור לעץ לצמוח! מה דעתכם?

גם שמוליק משרהל'ה עושה קמפוסט

ממש לפני חודש נפגשנו בשרהל'ה ועשינו לשמוליק ערימת קומפוסט. אתמול ביקרתי שם וראיתי שיש מצוקת גזם מסויימת. אם לא מכסים את הזבל האורגני במספיק גזם - אזיי מגיעים הזבובונים המרגיזים. אכן, עלינו למצוא פיתרון טוב לאספקת גזם. כשאנחנו אומרים גזם אנחנו מתכוונים לכל העלים היבשים הללו שגנני העירייה טורחים לסלק ולפעמים אף אוספים אותם בשקיות פלסטיק סדורות. אם מישהו תופש כאלה - ההזמנה פתוחה להביא אותם לאחת מערימות הקומפוסט של עץ-בעיר - פה בענף נתעד כל ערימה וערימה - תוכלו לבדוק תמיד ב"עושים קומפוסט, עושים חיים".

ואם כבר, אז תנו לנו להמליץ לכם על שרהל'ה אורגני, מסעדה מתוקה שיש בה אוכל אורגני טעים להפליא. תיפגשו שם את שמוליק, וגם את הערימה שלנו... מומלץ!

איך הן תמיד צודקות הסבתות האלו?

חזרתי מים של בוקר עצובה עצובה. כל כך עצובה שאפילו דינגו שקיפצץ לידי לא הצליח לחייך את ליבי.

ואז ראיתי אותן. מונחות להן. מחכות ליד גדר הגינה הציבורית. המון כפות תמרים. ולידן כמה גננים עירוניים חשדניים. כשאספתי לי את הכפות מבטי החשדנות הפכו לפליאה ואחריה הצעה לבוא עוד רבע שעה לקחת עוד כפות.

הכפות הסתבכו לי בחצאית והקוצים שרפו לי את העור.

ואז...

ברוכה הבאה לחבורת הזבל

אז זהו, זה קרה! הפכתי להיות חלק מחבורת הזבל. הצטרפתי למועדון נברני פחי האשפה ופינות הרחוב בחיפוש אחר שקיות עלים, גזם ושאר יבשים.

לא, לא הפכתי להומלסית. הפכתי למקמפסטת.

זה קרה לפני כשבוע. הזמנתי את האיש שאיתי, השאלתי את חפירה מהשכן, שינסנו מותניים והתחלנו לחפור בור במרץ.

חפרנו בור לקומפוסט, רחם קטן באדמה שבו תגדל לה אדמה טובה ובריאה.

ואיפה כל זה קרה...

עץבעיר, עסק חברתי לאקולוגיה עירונית, ביאליק 25 דירה 8 תל אביב, 03-525-4196